NEWS

HTZ traži da privatni najmodavci plate paušalnu turističku pristojbu bez obzira da li su imali goste ili odjavili uslugu ! Lokalni TZ-ovi protiv…

IMG_20200807_111511
07.08.2020. 22:08; Učitavanja: 302; Početna / Gospodarstvo / HTZ traži da privatni najmodavci plate paušalnu turističku pristojbu bez obzira da li su imali goste ili odjavili uslugu ! Lokalni TZ-ovi protiv…

– Privatni smještaj je važan kanal prodaje u našoj turističkoj zajednici i upravo mu zbog toga prilazimo s posebnom pažnjom, naglasio je danas Nenad Velenik, direktor turističke zajednice Grada Poreča na press konferenciji održanoj povodom kontroverzne odluke Hrvatske turističke zajednice prema kojoj bi privatni najmodavci trebali platiti paušalnu turističku pristojbu u cjelosti, bez obzira jesu li prije 30. lipnja odjavili svoju djelatnost ili umanjili kapacitete !

Naime prema odluci Ministarstva turizma RH paušalna turistička pristojba je zbog „korona krize“ smanjena za 50% svima, a najava naplate pomoćnog kreveta  za 2020. godinu oproštena.

Umanjenu turističku pristojbu su naši iznajmljivači trebali platiti u 3 obroka: 31.07., 31.08. i 30.09. HTZ nas je mailom od 17.07. zamolila da obavijestimo privatne iznajmljivače kako oni koji nisu imali ostvarenih noćenja do 31.07. neće imati obvezu plaćanja 1. rate,  pojašnjava Velenik .

– U istom se mailu spominje da će nas za ostale 2 rate blagovremeno obavjestiti.
Međutim, u mailu kojeg smo dobili od HTZ-a 03.08. se navedeni mail od 17.07.  pobija s napomenom da će se 1. rata kojoj je veći istekao rok  31.07. morati platiti bez obzira da li su iznajmljivači imali evidentirano noćenje ili ne !?

Nadalje, istaknuli su i kako je predmetni obračun prvog obroka godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe pokrenut i za obveznike koji su ishodili rješenje o prestanku pružanja usluge smještaja u domaćinstvu u 2020. godini kao i za one koji su smanjivali kapacitet u smještajnim objektima, a s obzirom da od 01.01.2020. više nije na snazi Pravilnik o načinu naplate koji regulira upravo ove odnose.

U mailu se također spominje da su konzultirali sustav turističkih zajednica što uopće ne stoji jer nas  (turističke zajednice Istre) nitko nije konzultirao u svezi iznijete problematike, zaključuje Nenad Velenik.

  • Kontroverzna odluka donijela je veliko nezadovoljstvo kod naših iznajmljivača koji nas nazivaju uhljebima, lopovima, onima koji ništa ne čine da ih zaštite i naravno onima koji su u službi krupnog kapitala.

Naravno da se mi (lokalne turističke zajednice) s time ne slažemo i u potpunosti smo na strani iznajmljivača i želimo ih pod svaku cijenu zaštititi ali se isto tako moramo držati hijerarhije i poštivati odluke HTZ-a.

Od strane svih nas (lokalnih TZ-ova Istre)  upućeno je pismo HTZ-u gdje ih lijepo molimo da preispitaju dotičnu odluku jer nas dovode u situaciju da dnevno imamo 50-ak gnjevnih iznajmljivača koji nam prijete do te granice da ćemo  morati osigurati zaštitarsku službu da se zaštitimo.

Da budem potpuno jasan : želimo da se iznajmljivače oslobodi od 1. rate plaćanja paušala ukoliko nisu imali evidentirana noćenja do 31.07.

Nadalje želimo da se one koji su odjavili kapacitete do 30.06.2020.  oslobodi obveze plaćanja paušalne turističke pristojbe za 2020. godinu, kao i da se za one koji su promijenili kapacitete do 30.06. zadužuje prema novom stanju.

Inače, “avansno” plaćanje obveza dobro je poznata praksa u Hrvatskoj, pa ovakve odluke HTZ-a i ne čude. Podsjetimo na npr. plaćanje poreza na dobit unaprijed a na temelju poslovnih rezultata iz prethodne godine :)

U privatnom smještaju na području TZG Poreča je u prvih šest dana kolovoza ostvareno 48% od ukupnog broja noćenja !
U Poreču trenutačno boravi 21.300 gostiju, a od 1. siječnja do 6. kolovoza Poreč je posjetilo 123.000 gostiju, što je 33% u odnosu na prošlu godinu. Od početka godine ostvareno je 781.000 noćenja, što je 37% u odnosu  na prošlu godinu.

Print Friendly, PDF & Email