NEWS
VALAMAR-S-sezona

HTZ: Tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj ostvareno gotovo 900 tisuća turističkih noćenja i 256 tisuća dolazaka

Riva 3004
foto: Zoran Jendrašić
02.05.2023. 14:03; ; Početna / Gospodarstvo / HTZ: Tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj ostvareno gotovo 900 tisuća turističkih noćenja i 256 tisuća dolazaka

Tijekom produženog vikenda povodom Praznika rada, odnosno u razdoblju od 28. travnja do 1. svibnja u Hrvatskoj je prema podacima sustava eVisitor ostvareno više od 256 tisuća dolazaka i preko 890 tisuća noćenja, što u usporedbi s istim razdobljem prošle godine predstavlja rast u dolascima od 49 posto te u noćenjima od 42 posto. Pritom je najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitskodalmatinskoj županiji, a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Umagu, Zagrebu i Splitu.

Rezultati ovog produženog vikenda potvrđuju kako je naša zemlja sve zanimljivija cjelogodišnja destinacija, a s obzirom na ulazak Hrvatske u Schengen i prometno dostupnija destinacija za kraća i česta vikend putovanja. Naime, ovih su dana naši najbrojniji gosti bili Slovenci, Poljaci, Austrijanci, Nijemci i Talijani, a zanimljivo je kako su vrlo zastupljeni bili i Nizozemci te Britanci“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako su rezultati iz dosadašnjeg dijela godine najbolja najava glavne ljetne sezone.  

Kada je pak riječ o rezultatima ostvarenim tijekom prva četiri mjeseca ove godine, podaci sustava eVisitor pokazuju kako je u navedenom razdoblju u našoj zemlji ostvareno preko 2 milijuna dolazaka i 5,9 milijuna noćenja. Navedeno u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 28 posto u dolascima i 17 posto u noćenjima, odnosno rast od 4 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine. Pritom su najbrojniji bili gosti s tržišta Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, BiH, Italije, UK-a i SAD-a, dok je gledano prema destinacijama najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču i Opatiji.

Zadovoljni smo da su se pozitivni trendovi otpočetka godine nastavili i tijekom ovog produženog vikenda što je ponovna potvrda kako je Hrvatska poželjna destinacija i izvan ljetnih mjeseci. Veseli nas posebno što turisti sve više i više prepoznaju atraktivnosti i ponudu naših kontinentalnih županija, koje gotovo sve ostvaruju bolje rezultate nego 2019. godine. Oboje ide u prilog ispunjenju naših strateških ciljeva – razvoju cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma. S obzirom na izvrsne dosadašnje rezultate optimistično dočekujemo i glavni dio turističke godine, koji je pred nama“, poručila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta. 

Pozitivna kretanja zabilježena su i tijekom samog mjeseca travnja u kojem je u Hrvatskoj ukupno ostvareno više od 1,1 milijun dolazaka i 3,3 milijuna noćenja, što u odnosu na travanj prošle godine predstavlja rast od 26 posto u dolascima i 16 posto u noćenjima. Najbrojniji gosti u travnju bili su s tržišta Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, BiH, Italije, UK-a i SAD-a, dok je gledano prema destinacijama najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču i Opatiji.

 

Print Friendly, PDF & Email