NEWS

Hrvatskim jedinstvom do Sveučilišta u Puli

21.06.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Hrvatskim jedinstvom do Sveučilišta u Puli

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac rekao je na sjednici Savjeta za promicanje i razvitak znanosti i visokog školstva u Istarskoj županiji da je "hrvatskim jedinstvom došlo do osnivanja Sveučilišta u Puli, koje mora profunkcionirati u sljedećoj akademskoj godini".

Osnivanjem sveučilišta Istra dobiva šansu koju ne smije propustiti. Sveučilište ima priliku krenuti s posve novim ustrojem, rekao je Primorac dodajući da je program usklađen s bolonjskim procesom.

Govoreći što osnivanje sveučilišta znači za Istru, naveo je kako će se udvostručiti broj studenata i zaustaviti iseljavanje.

Ministar je na pomoći oko osnivanja Sveučilišta u Puli zahvalio istarskom županu Ivanu Jakovčiću i rektoru Sveučilišta u Rijeci akademiku Danielu Rukavini.

Vlada će, uz potporu Istarske županije i Grada Pule, ustrajati da program novoga sveučilišta bude što kvalitetniji, te je za novo sveučilište već osigurano 1,7 milijuna kuna.

Župan Jakovčić je istaknuo da se Sveučilište u Puli osniva zahvaljujući Vladi, premijeru Ivi Sanaderu i ministru Primorcu te da će to biti povijesni događaj za Istru.

I akademik Rukavina kazao je kako osnivanje Sveučilišta ima povijesnu dimenziju, te da visokoškolska jezgra u Puli postoji više desetljeća.

Inače, Zakon o osnivanju Sveučilišta u Puli prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru, a kako je istaknuo ministar Primorac drugo će čitanje biti samo formalnost, jer su ga svi zastupnici podržali.

Nakon sjednice Savjeta za promicanje i razvitak znanosti ministar Primorac je u pratnji župana Jakovčića i članova Savjeta obišao prostore budućeg studentskog kampusa u Puli koji bi trebao biti smješten na području bivše Opće bolnice.

U sastav novoga sveučilišta ući će Fakultet za ekonomiju i turizam, Filozofski fakultet, Visoka učiteljska škola, Sveučilišna knjižnica, te ustrojbena jedinica Studentskog centra.

NetPortal/HINA

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna