NEWS

Hrvatska zabranjuje omražene pse ubojice

27.08.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Hrvatska zabranjuje omražene pse ubojice
8105b2ac3fba4.jpg

Nisu ni priznati
Je li pas opasan, utvrđivat će veterinarski inspektor za sve, osim za pit bul terijere, koji se takvima smatraju bez obzira na to jesu li koga napali ili ne. Usto, pit bul terijeri kao pasmina u Hrvatskoj nisu priznati, ne mogu dobiti rodovnicu, ići na izložbe i sl.

– Pit bulovi se najčešće koriste u borbama pasa, u njih se lako može potaknuti i razviti agresivnost, što jako dobro znaju oni koji se bave organizacijom borbi pasa. U svakom slučaju, čovjek je taj koji psa čini opasnim i tu greške nema. Zato naglasak i ovog pravilnika mora biti na ljudima. Moraju se sankcionirati oni koji iskorištavaju životinje da bi liječili svoje frustracije i komplekse – kazao nam je predsjednik Udruge prijatelja životinja Luka Oman.

Vlasnici će pse koji dobiju etiketu opasnih moći zadržati, osim ako nisu usmrtili čovjeka jer ih se u tom slučaju eutanazira, ali će ih morati čipirati bez obzira na starost te ih kastrirati u roku od 14 dana od dana proglašenja opasnim. Izuzetak se odnosi na pit bul terijere koji nisu napali čovjeka ili drugog psa i rok za njihovu kastraciju produljen je do 1. siječnja 2009. godine. Pit bulovi i ostali opasni psi moraju se držati u zatvorenom prostoru iza zaključanih vrata, a u šetnju mogu samo na povodcu i s brnjicom.

Neće ih biti dopušteno prodavati ni kupovati, a zabranjeno je i darivanje, izlaganje, promocija, sudjelovanje na natjecanjima i izložbama te oglašavanje opasnih pasa.

Kažnjavati i ljude
Iako nisu izričito svrstani u kategoriju opasnih, pooštreni su uvjeti za držanje niza drugih pasmina – stafordskog bul terijera, američkoga stafordskog terijera, bul terijera i mini bul terijera koji moraju imati rodovnicu Hrvatskoga kinološkog saveza ili jedne od zemalja članica međunarodne kinološke organizacije. Oman ističe da je sve u provedbi pravilnika ili zakona i posebno naglašava da se u prvom redu moraju kažnjavati oni koji pse učine opasnima – dakle ljudi.

Tajnik Kinološkog saveza Hrvatske Bojan Mataković predloženi pravilnik nije želio komentirati uz objašnjenje da je tek u fazi rasprave i da će vjerojatno biti još promjena.
vecernji.

Print Friendly, PDF & Email