NEWS
valfresco

Hrvatska udruga turizma: U prvih 14 dana srpnja Hrvatska bilježi više 0d 950.000 dolazaka turista, što je više od 55% prošlogodišnjih rezultata

DSCN2533
15.07.2020. 12:28; Učitavanja: 221; Početna / Gospodarstvo / Hrvatska udruga turizma: U prvih 14 dana srpnja Hrvatska bilježi više 0d 950.000 dolazaka turista, što je više od 55% prošlogodišnjih rezultata

Sigurna i poželjna destinacija

Hrvatska u prvih četrnaest dana srpnja bilježi više od 950.000 dolazaka turista koji su već do sada ostvarili više od 6,6 milijuna noćenja, što je više od 55 posto prošlogodišnjih rezultata Ovim rezultatima, koji su posljedica prvenstveno najbolje obalne epidemiološke slike na Mediteranu, Hrvatska je nadmašila procjene, očekivanja i konkurenciju

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, krovna epidemiološka institucija, potvrdio je kako nema informacija da se iti jedan od zaraženih državljana drugih država zarazio u Hrvatskoj.  Hrvatsku je od početka godine posjetilo preko 2,6 milijuna turista (što je više od polovine ukupnog stanovništva Hrvatske) koji su ostvarili 14,3 milijuna noćenja. Najviše je inozemnih gostiju iz Njemačke, nakon toga iz Slovenije, Češke, Poljske, Austrije i Mađarske.

Zahvaljujući kvalitetnom javnozdravstvenom sustavu i visokim epidemiološkim standardima Hrvatska i dalje ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europskoj uniji i najmanje aktivnih slučajeva na Mediteranu, s time da je situacija u ključnim turističkim destinacijama na obali i priobalju iznad od nacionalnog prosjeka i premašuje razinu najsigurnijih EU članica. Hrvatska je i ove godine za veliki broj građana EUnajsigurnija i najbliža odmorišna destinacija na Mediteranu.

Hrvatska je detaljno razradila smjernice u slučaju pojave zaraženih u turističkim destinacijama, koje predviđaju adekvatnu izolaciju i liječenje, a sve veće destinacije imaju specijalizirane turističke ambulante koje su spremne brzo i sigurno djelovati.

Sve kompanije primjenjuju najviše standarde zaštite, svi turistički djelatnici slijede preciznu proceduru i upoznati su s načinima djelovanja u slučaju potrebe, a smjernice su dostupne i na službenim web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Strani mediji i dužnosnici o sigurnosti u Hrvatskoj

 • Njemačka televizija RTL u opširnoj reportaži izvijestila je kako je situacija u Hrvatskoj pod kontrolom i da se na hrvatskoj obali niti jedan strani turist koji je boravio u komercijalnom smještajnom objektu nije zarazio koronom.
 • Prema rezultatima istraživanja njemačkog autokluba ADAC „Routenplanner“, Hrvatska je na najpoželjnija inozemna destinacija njemačkih automobilista za putovanja tijekom ovogodišnjeg ljetnog odmora
 • Ohrabrujuće poruke austrijskim turistima o ljetovanju u Hrvatskoj prenio je Kronen Zeitung u izvještajima o Hrvatskoj te intervjuu sa Veljkom Ostojićem, direktorom Hrvatske udruge turizma, ističući kako je broj pozitivnih slučajeva COVID-19 gotovo identičan onima u Austriji
 • Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, slovenski predsjednik Borut Pahor i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen sastali su se u bečkom Hofburgu na sedmom po redu trilateralnom sastanku kojim tri države članice EU-a promiču dobrosusjedske odnose i raspravljaju o regionalnim i europskim pitanjima. U fokusu ovogodišnje rasprave trojice predsjednika bila je Europa nakon pandemije koronavirusa i aktualna epidemiološka situacija u tri navedene zemlje.
 • Hrvatski predsjednik kazao je da iako se piše da je hrvatska obala poluprazna u Hrvatskoj trenutačno borave i Austrijanci i Slovenci i turisti iz južne Njemačke, i to na razini od trećine dolazaka prošle godine. Što se tiče epidemiološke situacije istakao je kako je „opća stopa smrtnosti u Hrvatskoj niža nego prošle godine u isto vrijeme, dok još uopće nije bilo korone“.
 • Slovenske novine Večer objavile su opširan intervju s direktorom Hrvatske udruge turizma Veljkom Ostojićem u kojem se ističe kako je hrvatska obala i dalje najsigurnija na Mediteranu, s obzirom da se slučajevi zaraze bilježe uglavnom u kontinentalnom dijelu Hrvatske
 • Slovenski premijer Janez Janša sastao se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Sloveniji i kazao kako ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama Europske unije.
 • Premijer Janša ocijenio je dobrim što u najopasnije situacije i najopasnija okruženja za širenje zaraze ne spada turistička djelatnost, što pokazuju iskustava obiju zemalja.
 • Premijer Plenković istaknuo je kako je sedam hrvatskih obalnih županija po epidemiološkoj situaciji u ‘zelenoj’ zoni i to turistima daje sigurnost.
 • U svom izvještaju i slovenski Dnevnik prenio je informaciju kako slovenski turisti bez problema mogu ući u Hrvatsku i vratiti se kućama
 • The New York Times uvrstio je Hrvatsku na popis otvorenih zemalja za građane SAD-a, kao jednu od rijetkih takvih zemalja na Mediteranu

Stroža pravila za dolazak iz trećih zemalja i okupljanja

 • Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske i upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja.
 • Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem.
 • Za osobe trećih zemalja ulazak je moguć uz PCR Covid-19 test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili je potrebna samoizolacija od 14 dana. Samoizolacija se može skratiti uz obavljeni negativni rezultat PCR COVID19 testa izvršenog nakon 7 dana samoizolacije.
 • Za sve državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama Hrvatska je u koordinaciji s ostalim članicama Europske unije otvorila granice te omogućila slobodan ulazak u zemlju.
 • Hrvatska je dodatno ubrzala ulazak u zemlju uvođenjem posebnih traka na graničnim prijelazima za sve putnike koji su se prijavili za ulazak u zemlju putem službenog sustava Enter Croatia.
 • Posebne trake uvedene su na najfrekventnijim graničnim prijelazima – Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija, kako bi se izbjegle gužve i dodatno povećala razina sigurnosti svih turista koji ulaze u zemlju.
 • Na digitalnoj informativnoj platformi Europske komisije Re-open EU možete na jednom mjestu i u realnom vremenu vidjeti detaljne informacije važne za putovanja i planiranje odmora ove sezone. Zajednička EU platforma pokazala je kako je Hrvatska, zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji, jedna od najotvorenijih zemalja u EU
 • Izdane su i detaljne upute za okupljanja više od sto osoba

Otvoreni turistički objekti i ljetovališta

Trenutno je u Hrvatskoj otvoreno 786 hotela i 395 kampova i svakodnevno se otvaraju novi turistički objekti i sadržaji u destinacijama diljem obale.  Turisti su od početka godine najviše noćenja ostvarili u objektima u domaćinstvu, više od 5,1 milijuna noćenja, zatim u kampovima – 2,6 milijuna noćenja i u hotelima 2,1 milijuna noćenja.

Standardi sigurnosti u svim turističkim objektima su visoki, a hrvatski epidemiolozi su napravili vrlo detaljne smjernice za sve tipove objekata i turističkih usluga koje su implementirane diljem zemlje.

Precizne preporuke za organiziranje rada hotela, kampova i općenito ugostiteljskih objekata možete pronaći na službenim web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

HRVATSKI
ENGLESKI

Sigurnosna pravila

Od ponedjeljka, 13. srpnja, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, u Hrvatskoj obvezno koristiti maske za lice moraju:

 • zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene.
 • vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu.
 • zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti te kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama.
 • zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka.

Vijesti iz kompanija

 • Arena Hospitality Group implementirao je protokole WTTC-a te ponosno nosi oznaku Safe Travels kako bi svojim gostima dodatno ukazao na nove standarde zdravlja i higijene koji se provode te njihov odmor učinio sigurnijim i opuštenijim.
 • Safe Travels protokoli razvijeni su u suradnji članicama WTTC-a, vodećim strukovnim udruženjima i međunarodnim organizacijama, a u skladu s važećim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Protokoli obuhvaćaju sigurnost putnika i djelatnika u sektoru putovanja i turizma, a temelje se na četiri stupa:1. Operativna i kadrovska pripremljenost, 2. Osiguranje sigurnog iskustva, 3. Obnova povjerenja i samopouzdanja, 4. Implementacija omogućujućih politika.
 • U Camping Park Umagu Plave Lagune otvoren je novi bazenski kompleks. Investicija vrijedna 37.5 milijuna kuna dobila je svoje zadnje obrise u lipnju, a u kampu trenutno odmara više od tri tisuće gostiju. Ove godine u tom kampu realizirane su i druge planirane investicije, u sklopu kojih su uređene dio postojećih kao i potpuno nove zone za nove mobilne kućice. Kako bi gosti uživali u intimi, a opet bili povezani sa svijetom temeljito je rekonstruiran i proširen postojeći WiFi sustav.

Putne informacije

– Prema najnovijoj klasifikaciji stranih zemalja koju je donijela mađarska vlada, Hrvatska je svrstana u zelenu kategoriju što znači da mađarski državljani koji ljetuju u Hrvatskoj nemaju obavezu karantene ni predočenja testa na korona virus
– Trgovine, ugostiteljski objekti i sve uslužne djelatnosti u Hrvatskoj rade u normalnom radnom vremenu, kao prije epidemije.
– Avio promet prema Hrvatskoj se normalizira i sve je više letova koji spajaju hrvatske i europske gradove, a aviokompanije revidiraju svoje planove letenja prema hrvatskim destinacijama svakodnevno, u pravilu povećavajući broj letova od prvotno planiranih.
– Promet prema splitskoj zračnoj luci uspostavile su brojne kompanije, neke nešto ranije, još u lipnju, no većina prijevoznika vratila se s početkom srpnja. Naravno, kako to inače biva, najveći promet bilježi se tijekom vikenda, a ova je zračna luka samo prošle nedjelje zabilježila preko 70 slijetanja i polijetanja zrakoplova iz 25 europskih destinacija.
– Njemačka charter kompanija Sundair najavila je uvođenje redovnih charter linije između Frankfurta i otoka Brača dva puta tjedno, svakog ponedjeljka i petka, počevši od 17. srpnja. Charter letovi trebali bi se održavati na navedenoj liniji sve do kraja ljetnog reda letenja, 23. listopada ove godine. Na liniji su najavljeni zrakoplovi tipa A319 koji u floti ovog prijevoznika imaju između 150 i 156 sjedala.
Croatia Airlines također uvodi A319 zrakoplov na ovu liniju, a njime će obavljati charter letove i prema Linzu i Grazu
– Irski Aer Lingus objavio je kako bi linija Dublin – Split od 20. srpnja trebala prometovati tri puta tjedno, svakog ponedjeljka, srijeda i nedjelje, zrakoplovom tipa A320, kapaciteta 174 putnika.
EasyJet najavio je novih sedam linija prema Splitu, nakon što su prvih šest linija prema Hrvatskoj uveli početkom srpnja. Tako će EasyJet iz Splita prometovati prema čak 13 međunarodnih destinacija. Promet se uspostavlja na sljedećim linijama:

 • uvodi se linija Lyon – Split, od 20. srpnja, dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom,
 • uvodi se linija Bristol – Split, od 21. srpnja, dva puta tjedno, utorkom i subotom,
 • uvodi se linija London Gatwick – Split, od 18. srpnja, pet puta tjedno (svaki dan osim ponedjeljka i petka),
 • uvodi se linija Milano – Split, od 22. srpnja, dva puta tjedno, srijedom i subotom,
 • uvodi se linija Napulj – Split, od 24. srpnja, šest puta tjedno (svaki dan osim srijede),
 • uvodi se linija Paris Orly – Split, od 24. srpnja, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom,
 • uvodi se linija Manchester – Split, od 25. srpnja, dva puta tjedno, utorkom i subotom.

– Također, određene linije koje su već u prometu imat će povećanje broja tjednih letova:

 • linija Amsterdam – Split umjesto dva, pet puta tjedno,
 • linija Geneva – Split umjesto jednom, tri puta tjedno.

– Air France je pokrenuo promet prema Hrvatskoj s početkom srpnja (izuzev Splita koji će krenuti od sredine mjeseca), a kompanija je već najavila povećanje u broju tjednih letova:

 • Linija Pariz – Dubrovnik od 01. kolovoza prometovati će četiri puta tjedno (do tada svega dva leta tjedno), ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom.
 • Linija Pariz – Split od 27. srpnja prometovati će čak 6 puta tjedno (do navedenog datuma 3 puta tjedno), svakog dana osim subotom.
 • Linija Pariz – Zagreb trenutno prometuje četiri puta tjedno, no od 27. srpnja na liniji će biti čak 11 letova tjedno! Naime, Air France će značajno povećati broj letova, uvodeći dva leta dnevno svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje, dok će utorkom, četvrtkom i subotom prometovati jednom dnevno.
 • Na svim linijama prema Hrvatskoj najavljeni su zrakoplovi tipa A319/320/321, dok će prema Splitu prometovati zrakoplovi manjeg kapaciteta, tipa E190.

– KLM Royal Dutch Airlines objavio je operativne promjene na linijama prema Hrvatskoj.

 • Linija Amsterdam – Split krenula je s prometovanjem 04. srpnja i to svakodnevno, no od 03. kolovoza na ovoj će liniji letjeti čak 13 puta tjedno. Kompanija će uvesti drugi dnevni let na ovoj liniji, svakim danom osim subotom. Na liniji su najavljeni zrakoplovi tipa B737-700, kapaciteta 142 putnika.
 • Linija Amsterdam – Zagreb trenutno prometuje svega tri puta tjedno, no od 03. kolovoza uvesti će još četiri tjedna leta te će između Amsterdama i Zagreba prometovati svakodnevno. Dodajmo još tome da će na ovoj liniji Croatia Airlines uskoro prometovati 8 puta tjedno, što znači da će između Amsterdama i Zagreba tjedno na raspolaganju biti 15 tjednih letova.
 • Zanimljivo, KLM najavljuje B737-700 na liniji prema Zagrebu, što je svojevrsno povećanje kapaciteta s obzirom na to da su do sada uglavnom prometovali zrakoplovi tipa E175 te E190.

– Lufthansa će od 27. srpnja povećati broj tjednih letova između Zagreba i Munchena i prometovati 5 puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom, petkom i nedjeljom) na ovoj liniji.
– Na istoj liniji svakodnevno prometuje i Croatia Airlines, s polaskom iz Zagreba u popodnevnom terminu, a od 21. srpnja kompanija u prodaji ima i drugi dnevni let utorkom i subotom.
– Od 27. srpnja Croatia Airlines bi na ovoj liniji trebala imati dva polaska dnevno svakog dana u tjednu (ukupno 14 letova tjedno) što zajedno s Lufthansom daje 19 letova tjedno na navedenoj liniji.

Gosti o nama

“Ovdje smo četvrti put, korona nas nije obeshrabrila da dođemo u ovo predivno mjesto. Ovdje je uistinu sigurno jer svi imaju privatnosti, stoga se nitko ne treba plašiti. Ako tražite mjesto za provesti vrijeme sa svojom obitelji, ovo je idealno mjesto za vas”, Gabriela Tomaš iz Košica, Slovačka, gošća Arena One 99 Glampinga

Gošća Kamping Park Umaga Marlene iz Klagenfurta poručuje kako su ona i njezina obitelj i inače vjerni gosti Camping Park Umaga, a kako je novi bazenski kompleks savršen dodatni sadržaj kojeg posebno koriste njezina djeca (8 i 4 godine). „Preferiramo boravak u prirodi i uživanje u morskim radostima, no ponekad suprug i ja želimo samo odmarati uz kavu s pogledom na plavetnilo bazena u kojem uživaju naša djeca“.

“S obzirom da se svugdje poštuju sve mjere za sprječavanje COVID-19, ovdje sam se osjećala tako sigurno”, Ilse van Weerelt, iz Beča, gošća Valamarovog Lanterna Premium Camping Resorta

Zanimljivosti

 • Otok Hvar (i dalmatinski otoci) zauzeli su visoko peto mjesto na listi najboljih otoka u Europi, prema izboru čitatelja vodećeg američkog turističkog časopisa Travel + Leisure za 2020.
 • Vratar Bayerna i njemačke reprezentacije Manuel Neuer odmara se na Makarskoj rivijeri, gdje uživa u vožnjama biciklom, igra vaterpolo i izazva oduševljenjebrojnih fanova.Do sada je podijelo brojne autograme, spremno se fotografirao sa svim fanovima, ali čak i zapjevao na hrvatskom.
 • UFC zvijezda Alistair Overeem, 40-godišnji bivši Dream, Strikeforce i K-1 svjetski prvak na ponovnom odmoru u Hrvatskoj posjetio je Solin i odao počast hrvatskoj borilačkoj legendi Branku Cikatiću.
 • Jedan  od najpoznatijih mađarskih YouTubera Magyaros Csaba boravi u Hrvatskoj, a o tome je objavio nekoliko videa, od kojih je posebno zanimljiv “S kamperom u Hrvatsku: Kako je sada putovati u inozemstvo?”
 • Samoproglašeni kralj Instagrama i pokera Dan Bilzerian dio je ovog ljeta odlučio provesti u Hrvatskoj, točnije na jahti kojom putuje po Jadranskoj obali. Ovaj je playboy sa svojim zgodnim djevojkama obišao Split i NP Krka, a na Instagramu je objavljivao storije o svom provodu na jadranskoj obali.

Hrvatska udruga turizma

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S