NEWS
Best of Poreč

Hrvatska ostvarila dva milijuna turističkih dolazaka 10 dana ranije nego lani

20210625_200646
30.06.2021. 12:32; ; Početna / Gospodarstvo / Hrvatska ostvarila dva milijuna turističkih dolazaka 10 dana ranije nego lani

Brojke turista u Hrvatskoj s krajem lipnja svakog dana sve više rastu. Dnevno je u Hrvatskoj 400.000 turista, od čega 345.000 stranih turista i to najviše Slovenaca i Nijemaca koji se uglavnom odmaraju u Istri i na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.
Od početka godine u Hrvatskoj je ostvareno preko dva milijuna dolazaka te 8,4 milijuna noćenja turista, odnosno do sada je ostvaren rast od 57 posto u dolascima i rast od 58 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

“Zadovoljni smo realizacijom turističkog prometa, ostvareno je dva milijuna dolazaka deset dana prije nego prošle 2020. godine. Intenzivirao se zračni, željeznički i cestovni promet. Vjerujem kako će se dodatno ubrzati proces cijepljenja turističkih djelatnika što će znatno doprinijeti da Hrvatska u mjesecima pred nama i zadrži status odgovorne i kvalitetno pripremljene turističke destinacije”, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

”S oko 4,4 milijuna noćenja ostvarenih u lipnju premašili smo turistički promet ostvaren u istom razdoblju lani za više od 80 posto, a najviše dolazaka bilježimo upravo s tržišta na kojima trenutno provodimo našu glavnu ovogodišnju pozivnu kampanju „Trust me, I’ve been there“. Trenutne brojke turista u zemlji pokazuju da je Hrvatska i ove godine jedna od hit i najsigurnijih destinacija Mediterana. Pred nama su glavni ljetni mjeseci u kojima očekujemo još intenzivniji turistički promet, a naše građane i turističke djelatnike još jednom pozivam na odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih mjera jer je povoljna epidemiološka situacija u zemlji osnovni preduvjet za uspješnu turističku sezonu“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Kreće izdavanja EU covid potvrda, svi iz zelenih zona mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku 

Od četvrtka 1. srpnja u Hrvatskoj na snagu stupaju Covid potvrde u kombinaciji s novim mjerama koje će biti opuštenije za vlasnike tih potvrda. Osobe koje su cijepljenje, koje su preboljele Covid-19 ili imaju negativan test na Covid-19 moći će sudjelovati na događanjima bez ili uz bitno umanjen opseg epidemioloških mjera. Nove mjere, potvrdio je ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović,omogućit će da osobe koje imaju EU digitalnu potvrdu sudjeluju na raznim događanjima bez ograničenja broja okupljenih ili ograničenja trajanja. 
Ipak, odgovornost nadzora i provođenja mjera je u nadležnosti lokalnih stožera civilne zaštite i generalna preporuka je, potvrdila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac da nema velikih okupljanja s obzirom da je to nešto što ne zanima turiste. Kako je rekla Brnjac, županije i gradovi u svakom trenutku mogu poduzeti mjere u skladu s procjenom epidemiološke situacije. 
Hrvatska je napravila i aplikaciju za izdavanje Covid potvrda, a koja je trenutno dostupna na Apple Store trgovini aplikacija a skoro se očekuje i uvrštenje u Google Play trgovinu aplikacija. Tom aplikacijom organizatori događanja dobili su jednostavan alat pomoću kojega mogu provjeriti epidemiološki status svakoga tko će nazočiti događaju.
Božinović je i podsjetio da svi državljani EU zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz zelene zone mogu doći bez karantene i testiranja i slobodno prijeći granicu.
„Najvažnije je da Hrvatska, koja ovisi dobrim dijelom o turizmu, ostane u zelenoj zoni. U tom slučaju svatko tko dođe moći će se vratiti u svoju zemlju bez dodatnih restrikcija. Moramo se svi angažirati da sačuvamo zelenu boju, to je u interesu hrvatskog zdravlja i ekonomije, tu ćemo biti cijelo vrijeme budni“, poručio je Božinović.  

 

HUT

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani