NEWS

Tržište nekretnina na Poreštini: starogradska jezgra rasprodana, nedostaje manjih stanova

2019-01-16_09h58_08
16.01.2019. 13:30; Učitavanja: 736; Početna / Gospodarstvo / Tržište nekretnina na Poreštini: starogradska jezgra rasprodana, nedostaje manjih stanova

STEPHANIE STELKO (TVIstra) Tržište nekretnina u posljednje se vrijeme oporavlja od krize koja je nastupila zajedno s recesijom 2008. godine, kažu u porečkim agencijama. Tržište je u posljednje dvije godine življe, iako se poprilično promijenilo. S jedne je strane potražnja visoka za ekskluzivnim kućama i stanovima na atraktivnim lokacijama. No s druge strane, traže se se manji i jeftiniji stanovi cijenovnog ranga do 80 tisuća eura.

Velik je problem, slažu se vlasnici lokalnih agencija za nekretnine, činjenica da se prema gradskim urbanističkim planovima u Poreču smiju graditi zgrade s maksimalno pet stanova. Ti su stanovi posljedično veći, skuplji i time nedostupni domaćim kupcima, kažu. Stanovi u jednoj modernoj zgradi nadomak plaži i centru grada tako još uvijek nisu prodani, a boje se da ista sudbina čeka i objekte koji se planiraju graditi na području Starog Jadrana, budući da će i njihova cijena dostizati 3000 eura po metru kvadratnom.

Iz gradske se uprave pak ne slažu s time da urbanistički planovi stoje između ponude i potražnje. Svaku vrstu nekretnine, od obiteljskih kuća preko manjih i većih zgrada, prate – kako objašnjavaju – određena pravila.

Pri kupovini nekretnine, budućim je vlasnicima, smatra Hrvatin, prvenstveno važna kvaliteta objekta i njegova okoliša. Urbanistički plan uređenja kojim se dopušta izgradnja zgrada s većim brojem stanova zasad postoji samo za jedan dio građevinskog područja naselja Žbandaj.

Izgradnja je, podsjećaju agenti za nekretnine, pokretač cijeloga gospodarstva, a malen broj dizalica na Poreštini, tvrde, nije dobar indikator razvoja. Hrvatin pak kaže kako u posljednje dvije godine bilježe značajan porast zahtjeva za izdavanje mišljenja i očitovanja na projektnu dokumentaciju, što znači da izgradnja ne stagnira. Poreč neosporno raste, no pitanje je koliko ga prati kupovna moć građana.

STEPHANIE STELKO (TVIstra)

Print Friendly, PDF & Email