NEWS

Hoće li ili neće bazen; kada će bazen … rasprava o vodenim sportovima

12.07.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Hoće li ili neće bazen; kada će bazen … rasprava o vodenim sportovima

Na poziv Sportske zajednice Grada Poreča odazvali su se predstavnici svih porečkih klubova vezanih na more, predstavnici Grada na čelu sa gradonačelnikom Štifanićem i predsjednikom Gradskog viijeća, gosp. Kodanom,  ali i oni koji službeni poziv nisu dobili među kojima je bio i predstavnik Društva naša djeca, nekolicina gradskih vijećnika kao i doajen porečkih "vodenih sportova", gosp. Šegon.

Nakon kratkog uvodnog izlaganja predsjednika Sportske zajednice uslijedila je jedno i pol satna diskusija.

Čuli smo već poznate detalje o gradnji sportsko rekreativne zone na Žatiki, u sklopu koje bi se trebalo graditi:

– dvorana za rukomet sa 3000 mjesta za gledatelje

– nogometni stadion

– bazen

– i ostali prateći objekti.

Kako je naglasio gradonačelnik Štifanić, prioritet ima izgradnja dvorane jer je Poreč podnio kandidaturu za održavanje kvalifikacijskih utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva na osnovu čega je obećana i financijska podrška Hrvatskog olimpijskog odbora ali je održavanje tih utakmica za Poreč zanimljivo i iz turističkih razloga. Obzirom da dvorana mora biti gotova do kraja 2008. godine, ona u tom budućem sportskom kompleksu ima apsolutni prioritet.

U toj priči svakako treba reći i da je teren na Žatiki još uvijek u državnom vlasništvu, ali je prema riječima gradonačelnika realno za očekivati da će Grad ipak riješiti taj problem, pri čemu je čak i Premijer obećao svoju podršku.

Dakle, može se zaključiti da će zatvoreni bazen u Poreču u najboljem slučaju biti izgrađen negdje početkom 2009. godine ili krajem 2008.

Kako je i sam gradonačelnik napomenuo, sadašnja garnitura vlasti zacrtala si je nekoliko prioritetnih zadataka u svojem mandatu, a to su: izgradnja gradske zaobilaznice, izgradnja škole i dvorane na Finidi, a na trećem mjestu jesu sportsko rekreativna zona Žatika i komercijalizacija starog nogometnog igrališta.

Izvršni odbor Sportske zajednice je na osnovu pristiglih im prijedloga klubova predložio gradskoj vlasti da se u zoni Peškere definira detaljni plan uređenja unutar kojeg će biti predviđeno i uređenje sportsko-rekreativnog centra za tzv. vodene sportove, što je zapravo treći pokušaj unatrag 10 godina kada se prostor Peškere spominje u tom kontekstu. Na tom će prijedlogu Sportska zajednica inzistirati i prijedlog proslijediti Gradskom Vijeću, pa je realno za očekivati da će se u Poreču konačno jedan izuzetno vrijedan prostor staviti u funkciju građanima a ne izgradnji apartmana.

Poigramo li se malo matematike na nižoj razini, jasno je da se zapravo ništa revolucionarno ne može očekivati u roku od barem dvije godine, ukoliko se slučajno ne dogodi neko privremeno rješenje…

Dodajmo za kraj i neke statističke podatke: prema podacima Sportske zajednice trenutačno u Poreču ima preko 750 aktivnih članova klubova vodenih sportova ! Što bi značilo da je to cca 750 obitelji, tj. preko 2.500 ljudi ili cca 15% ukupnog stanovništva Poreča posredno i neposredno aktiviranih u aktivnostima tih klubova.

Svakako dovoljno velika brojka da se u Poreču konačno izgradi i neki PRVI objekat za vodeni sport, pa makar ponton za jedriličare i veslače !

Jer Poreč, vjerovali ili ne, nema niti jedan objekat namijenjen sportovima na i u vodi.

Print Friendly, PDF & Email