NEWS
VALFRESCO S-170422

HODALO 200 POREČANA U AKTIVNOSTI – HODITI I ZDRAVI BITI !

IMG_0647
20.04.2015. 15:18; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / HODALO 200 POREČANA U AKTIVNOSTI – HODITI I ZDRAVI BITI !

U nedjeljno prekrasno jutro, 19.04.,  u Poreču je realizirana aktivnost HODITI I ZDRAVI BITI koju su za Poreč organizirali  Zdravi grad Poreč i Grad Poreč u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije kao dio kampanje „ ŽIVJETI ZDRAVO“ te uz potporu lokalnih suradničkih  organizacija  Doma za starije i nemoćne Poreč, Crvenog križa pomoć, Udruge dijabetičara Poreč te IDZ-Ispostave Poreč.

Porečani su pokazali da brinu o svom zdravlju i da su godine uložene u promociju zdravih životnih izbora u našem gradu i te kako učinkovite. Svi programi za zdravlje u našoj zajednici koji predstavljaju lokalni nad standard za zdravlje već godinama, programi u našem zdravom gradu koji daju mogućnost za zdrav život, okruženje grada uređeno i prilagođeno rekreativnim aktivnostima , dugogodišnja briga o zdravlju obitelji, o zdravom aktivnom starenju .. Porečane su učinili građanima  koji brinu o svom zdravlju. U Poreču je hodalo 200 Porečana i to roditelja s malom djecom i onom u kolicima, mladi , mnoštvo građana srednje dobi, onih starijih od 65 godina koji polaze medicinsku rekreaciju za starije u MO-a, porečki nordijski hodači  – svi u jedinstvenoj istarskoj akciji  u kojoj je sudjelovalo 6 gradova. Jedino porečki odaziv bio je gotovo identičan onome u Puli, najvećem istarskom gradu.

Na šetnici od Općinskog suda do Zelene lagune  građani Poreča su pješačili u brzom ritmu, provodili vježbe zagrijavanja i razgibavanja te su se usput družili i razmjenjivali iskustva o osobnim fizičkim aktivnostima i osobnoj skrbi za zdravlje. Na startu su hodače , raspoređene u dvije grupe, razgibavali prof. kineziologije Vedran  Vrus i to građane srednje dobi, mlade i nordijske hodače te fizioterapeutkinja Doma za starije i nemoćne Poreč , Lea Deltin, koja je razgibavala polaznike medicinske rekreacije za starije.

IMG_0737

Na startu su se hodači prijavljivali  te od tima Zdravog grada Poreč i predstavnica Grada Poreča preuzimali svoje majice. Iznimno zanimanje prije starta  građani su pokazali za mjerenje krvnog tlaka kod med. sestre Dragice iz Doma za starije Poreč, za mjerenje razine šećera u krvi kod med. sestre Vesne ispred Udruge dijabetičara Poreč te za mjerenje tjelesne težine i visine te izračunavanje indeksa tjelesne mase (ITM) kod psihologinja Zdravog grada, Marijane i Tine inače voditeljica u grupama programa Debljina – bolest ili izbor pri Zdravom gradu.

Tijekom puta sudionici su na otvorenom još dvaput provodili vježbe  uz vođenje prof. Vedrana Vrusa. Raspon dobi prijavljenih hodača u Poreču bio je veoma zanimljiv , od najmlađeg sudionika u kolicima koji je šetao s roditeljima, dječačića Gabrijela od 4 mjeseca do najstarije  sudionice gđe. Kate u dobi od 78 godina.  Čitavim putem na hodače su pazili volonteri Crvenog križa koji su na raspolaganju imali i automobil za slučaj da trasa bude naporna nekome od najstarijih sudionik ili maloj djeci.  Svi organizatori se srdačno zahvaljuju Vladimiru Levaku i vozačima turističkog vlakića VITA LEVA, Lučanu i Ibri , koji su dobro raspoloženi i nasmijani bili na raspolaganju te su najmanju djecu i roditelje i dio najstarijih sudionika preveli nakon konačne zakuske natrag od Ski lifta do Općinskog suda. Najveće i najljepše iznenađenje organizatorima su priredili hodači iz dobne skupine 65+, polaznici medicinske rekreacije za starije u Poreču, koji su planiranu trasu od 5 km hodali bez zastoja u ravnopravnom tempu sa svim ostalim sudionicima i dokazali kolika je moć i značaj zdravog aktivnog starenja uz redovnu fizičku aktivnost. Hodače je na Brulu čekala zakuska sa vodom i voćem, a na cilju zdravi domjenak šparuge u fritaji i srdele. Svi su sudionici dobili majicu s natpisima „Živjeti zdravo“ te „Hoditi i zdravi biti“.

IMG_0712

Organizatori i sudionici su oko 13.30 završili sa hodanjem te odlučili da je ovo početak akcije za koju žele da postane tradicionalna, a hodanje kao najbolja prevencija kardiovaskularnih rizika i bolesti opredjeljenje svih Porečana.

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email