NEWS
valfresco

„Hoće li neeuropsko poslovanje odvesti Poreč u bankrot?“ priopćenje za medije sa press konferencije HNS-a Istre

58633331_2219683224777491_2577508860440870912_o
30.04.2019. 18:05; Učitavanja: 389; Početna / Politika / „Hoće li neeuropsko poslovanje odvesti Poreč u bankrot?“ priopćenje za medije sa press konferencije HNS-a Istre

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke u Poreču je održala tiskovnu konferenciju na kojoj se osvrnula na moguće nepravilnosti u postupku javne nabave vezano za projekt izgradnje i uređenja javne kanalizacije, za koji je odgovorna i kojeg vodi porečka komunalna tvrtka „Odvodnja“. Zbog mogućih propusta u natječajnom postupku prijeti uskrata EU sredstava za izvođenje toga projekta u iznosu od gotovo 53 milijuna kuna. Postavlja se logično pitanje tko je odgovoran za takav propust, te tko će podmiriti tu enormnu razliku u koliko bude smanjena alokacija iz EU fondova za navedeni projekt?
„O mogućim se nepravilnostima oko postupka javne nabave izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda već neko vrijeme piše u medijima, no stječe se dojam kako gradska vlast kasni sa objašnjenjima i podastiranjem svih činjenica i okolnosti oko tog slučaja za koje je odgovorno gradsko komunalno poduzeće. Takvo postupanje Grada Poreča nije u skladu sa načelima transparentnog djelovanja i otvorenosti gradske vlasti prema građanima i javnosti, niti nije u europskom duhu jer građani Poreča imaju pravo znati tko i na koji način radi za njih. Nažalost, upravo zbog takvog postupanja stječe se dojam u javnosti da se nešto skriva od očiju javnosti.“, rekla je Kristina Bulešić, kandidatkinja HNS-a na predstojećim izborima za Europski parlament.
Na tvrdnje predstavnika gradske tvrtke Odvodnja kako odgovornost ne leži na njima, već je riječ o eventualnom propustu cijelog sustava državnih institucija, gradski vijećnik i potpredsjednik HNS-a Istarske županije jasno upućuje na očito krivo shvaćanje odgovornosti u ovome konkretnom slučaju, navodeći: „Kada je riječ o uskrati sredstava, tj. kazne zbog nepravilnosti, EU prepoznaje i prakticira dva modela: U prvom slučaju, kada je riječ o propustu u tehničkoj dokumentaciji ili o previdu u tijeku natječajnog postupka, tada je za uskratu sredstva odgovorna država. No, u slučaju porečke gradske tvrtke Odvodnja desio se drugi slučaj, a to je sumnja na pogodovanje kod izbora izvođača radova. U tom slučaju kaznu, odnosno odgovornost za uskratu sredstava snosi Grad Poreč, tj. posljedično građani će snositi teret (ne) odgovornosti gradske vlasti.“
„U trenutnoj situaciji okolnosti upućuju na dvije mogućnosti oko samog slučaja: Ili je riječ o nestručnom propustu gradskih institucija, pa se postavlja pitanje tko se zapošljava i pod kakvim kriterijima u gradske tvrtke, ili je zapravo riječ o pokušaju pogodovanja, a na čiju sumnju upućuje dolazak OLAF-a, Europskog ureda za borbu protiv prijevara.“, zaključuje Bulešić.
Pogodovalo se ili nestručno radilo u slučaju gradske tvrtke Odvodnja Poreč, građanima Poreča je zapravo svejedno, jer će u jednom i drugom slučaju račun nažalost morati podmiriti oni sami. Kakav god ovaj slučaj imao rasplet u istarskom HNS-u se pitaju hoće li konačno netko imenom i prezimenom snositi odgovornost jer je očito da bi lista imena odgovornih mogla biti podugačka.
​Habib Tahiri, prvi kandidat albanske nacionalne manjine na nekoj od listi za europski parlament okupljenim novinarima je poručio kako će se u koliko uđe u Europski parlament, zalagati za jednakost i ravnopravnost svih pripadnika nacionalnih manjina u Europskoj uniji. „U koliko poklonite meni povjerenje boriti ču se za ravnopravnost sviju građana u Europskoj uniji bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili boju kože. Zalagat ću se za Europu jedinstva u raznolikosti sviju građana.“, istaknuo je Habib Tahiri, kandidat na HNS-ovoj listi za Europski parlament.

​​​​​​​​PR HNS-a IŽ, Enver Kasa

Print Friendly, PDF & Email