NEWS

HEP u sljedeće tri godine u istarsku energetsku mrežu ulaže čak 600 milijuna kuna

22.03.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / HEP u sljedeće tri godine u istarsku energetsku mrežu ulaže čak 600 milijuna kuna

PULA, 22.03.2005. (Radio Pula) – U sljedeće tri godine Hrvatska elektroprivreda u istarsku energetsku mrežu uložit će čak 600 milijuna kuna. Osim obnove sustava, aktualiziran je i projekt Plomin holdinga. Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak izjavio je naime kako će trajektno pristanište i ribogojilište u Plomin luci svakako profunkcionirati. Cjelokupna Uprava HEP-a na čelu s predsjednikom Ivanom Mravakom došla je danas u Pulu kako bi predstavila program za sljedeće tri godine. Naime u hrvatskom elektroenergetskom sustavu Istra je druga po potrošnji, odmah iza Zagreba. Potrebe stalno rastu, među budućim velikim korisnicima su primjerice industrijska zona Kanfanar te Brijuni rivijera. U studenome u Istri smo imali raspad sustava te su ulaganja nužna, rekao je Ivan Mravak. Ključni je objekt dvostruki dalekovod Plomin – Vodnjan. Osim njega gradit će se dalekovodi Plomin Pazin 2 i Plomin Raša te čak 9 trafostanica. Što se pak tiče termoelektrane Plomin 1, njezin vijek trajanja istječe za 5 do 10 godina, a pripreme oko gradnje zamjenskog bloka tek su u fazi stručnih analiza, rekao je Mravak. Vezano uz Plomin novinare je najviše zanimalo stanje u projektu tzv. prijateljskog okruženja. Naime, tvrtka Plomin holding zadužena za njegovu realizaciju dosad se nije baš iskazala, od 10-ak projekata donekle su pokrenuta tek dva: trajektno pristanište i ribogojilište.

Nakon pulskog sastanka HEP-ova Uprava uputila se u Plomin da na licu mjesta izvidi stanje. Ovaj je posjet ujedno uvod u sljedeću zagrebačku sjednicu Uprave na kojoj bi se za 10-ak dana trebalo konkretno odlučivati o budućnosti Plomin holdinga.

Print Friendly, PDF & Email