NEWS
LUTRIJA T

Grupa građana uz pomoć Grada Poreča u nabavci materijala sanira molić na Peškeri

drveni molić
18.04.2023. 15:59; ; Početna / Slider / Grupa građana uz pomoć Grada Poreča u nabavci materijala sanira molić na Peškeri

Nakon što je nedavno nevrijeme koje je pogodilo Poreč, uništilo jedini drveni molić u uvali Peškera za kojeg lokalni ribari vežu barke, grupa građana ovih se dana volonterski udružila u njegovu popravljanju.
Inicijativu je prihvatio i podržao Grad Poreč-Parenzo, koji je pružio pomoć u nabavi materijala.

Nakon što je jučer napravljen glavni dio i kostur, sljedećih dva dana slijedi još ojačanje i završni radovi kako bi molić opet bio u funkciji. Do tada je ulaz za njega onemogućen, upravo zbog sigurnosnih razloga, pa se mole korisnici i svi namjernici da se još par dana, dok molić ne bude u potpunosti saniran, suzdrže od njegova korištenja.

Inače molić i ovaj dio zone je pod konzervatorskom zaštitom zbog blizine sjeverne kule i starogradske jezgre Poreča kako bi se sačuvala vizura i baština Poreča.
Molić je jedan od najčešće fotografiranih detalja na panoramskoj slici Poreča  iz uvale Peškera sa šetnicom i zvonicima starogradske jezgre u pozadini.

Grad Poreč-Parenzo radi na projektu sanacije mola u Peškeri u dogovoru s konzervatorima, s obzirom na trajnu zaštitu i čuvanje ovog dijela baštine nekih prošlih vremena Poreča i ribarske tradicije.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email