NEWS

Grubišić o 22 mlrd eura iz EU: To je novac koji će EU uzeti kroz poreze stanovnicima

21.07.2020. 18:27; ; Početna / Gospodarstvo / Grubišić o 22 mlrd eura iz EU: To je novac koji će EU uzeti kroz poreze stanovnicima
eusummit

ANDREJ GRUBIŠIĆ, financijski savjetnik iz tvrtke Grubišić i partneri, za Index.hr je komentirao 22 milijarde eura koje će Hrvatska dobiti iz EU. Istaknuo je da ovaj dogovor europskih čelnika ima i pozitivnih, ali i negativnih elemenata.

“To je novac koji će EU prije ili kasnije ubrati kroz poreze”

“Prvo, moramo biti svjesni da to nije novac EU, već novac koji će EU prije ili kasnije ubrati kroz poreze od stanovnika zemalja članica EU. Druga stvar je da se tu ne radi o benevolentnosti državnih birokrata, već o činjenici da oni imaju ovlasti i moć oporezivati ljude pa pretenciozno kao dijeliti narodu novac kao da su ga oni zaradili pa ga sad velikodušno dijele. Tu postoji dosta nerazumijevanja od strane ljudi, o tome čiji su to zapravo novci koje će države dobiti”, istaknuo je Grubišić.

Navodi kako EU nije kreirao dodatne vrijednosti, već je činjenica ta da se mora nekome uzeti da bi se onome drugom dalo.

“Podaci pokazuju da i u Hrvatskoj određene interesne skupine trenutno više dobivaju nego što daju, to je činjenica”, kazao je.

“Neprihvatljivo je da se novac iz EU koristi za financiranje nečijeg privatnog biznisa”

Istaknuo je kako mu je još i razumljivo da se novci iz EU koriste za stvari koje su od javnog interesa, no neprihvatljivo je, navodi, da se koriste za financiranje nečijeg privatnog biznisa jer je to direktno miješanje države u privatne odnose.

“Ne možemo mi financirati nečiji privatan biznis, mislim možemo, ali je to nepošteno. Protiv sam poticaja privatnim biznisima i subvencijama istih, tako netko prisilno financira tuđi biznis, a niti su vlasnici pa da imaju udio u dobiti, niti imaju išta od toga. Država se ne bi trebala baviti poduzetnicima. Interesne skupine će vam uvijek reći kako je to dobro za državu, no budimo realni, to je dobro za njih, a mi drugi imamo trošak”, mišljenja je Grubišić.

Treća stvar je, navodi, ta da čim država barata s tolikim novcima jer ih ima mogućnost dobiti tako, kaže, stavlja direktno šapu na ekonomske tokove u zemlji i povećava ovisnost svih sudionika o samoj državi.

“Zaključak bi bio da nemam ništa protiv da se EU fondovi koriste za financiranje javnih dobara i infrastrukture što bi bilo na korist svih, no i tu treba napomenuti nešto.

S vremenom će dio novca iz fondova ići i u jedinice lokalne samouprave, čime će se čelnici tih lokalnih samouprava pohvaliti, to će im biti dobar PR. Međutim, što god je napravljeno tim novcem ostaje tamo i to će iziskivati troškove pa je pitanje kako će se danas-sutra to financirati ili će se to preliti na trošak lokalnih poreznih obveznika”, kazao je Grubišić.

Na kraju je još jednom istaknuo kako je protiv toga da se ti novci koriste za financiranje privatnih biznisa jer su oni direktna konkurencija u privatnom sektoru.

Print Friendly, PDF & Email