NEWS
Max 180920 S

Grgeta: Želja nam je pokrenuti poslovnu zonu u zaleđu Funtante

Marina Funtana-head
31.01.2018. 08:44; Učitavanja: 477; Početna / Novosti / Okolne općine / Grgeta: Želja nam je pokrenuti poslovnu zonu u zaleđu Funtante

Što je to protekle godine najviše obilježilo rad Općine Funtane, što je realizirano i što se misli napraviti ove godine, porazgovarali smo funtanjanskim načelnikom Mladenom Grgetom.

– Najveća investicija u protekloj godini od gotovo 5,2 milijuna kuna svakako je izgradnja prvog dijela plaže od Uvale Perila do autokampa Bijela uvala, kaže općinski načelnik Grgeta.

U dužini od 240 metara plaže uređena su dva obalna stabilizacijska pera (čime se plaža štiti od jakih udara valova i osigurava zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži op.u.), plaža je nasipana oblucima, izgrađeni su potporni zidovi, te uređeni prilazi plaži. Na jednom od pera izgrađeno je igralište za odbojku na pijesku, dok je na drugom uređeno sunčalište i pristup plaži osobama s smanjenom pokretljivošću. Postavljeni su tuševi i kabine za presvlačenje.

– Uz samu šetnicu nasuprot plaže uređen je plato na kojem je postavljen sanitarni čvor te su uređene dvije lokacije na kojima su smješteni ugostiteljski objekt i objekt za iznajmljivanje sportskih rekvizita. Investicija se nastavlja i ove godine za što je u proračunu planirano 2,8 milijuna kuna,a odnose se na dobranu plaže odnosno vađenje mulja i nasipavanje šljunka, međenje pristupnog puta i parkirnih površina, hortikulturno uređenje i nabavu urbane opreme, rekao je Grgeta.

Ribarski dom u Funtani

Protekle godine Općina Funtana kandidirala je projekt rekonstrukcije zgrade stare škole na natječaj Programa ruralnog razvoja, a rezultate još nisu dobili. Rekonstrukciju škole svakako smatraju sljedećim kapitalnim projektom.

– Ako i ne uspijemo povući sredstva putem ovog natječaja s obzirom na veliki broj projekata koji je kandidiran trebamo nastaviti s njime i iznaći druge izvore financiranja, kaže Grgeta. Općina se kao partner sudjeluje i u projektu Fisheritage u sklopu programa suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. Naziv projekta je “Povezivanje ribarske kulturne baštine u zajednicama sjevernog Jadrana za održivi turizam”, a vodeći partner u projektu je FLAG Furlanija-Julijska krajina. Partneri su osim Općine Funtana: FLAG Središnja Istra – Istarski švoj, FLAG Istočna Istra – Alba, FLAG VeGAL Veneto i FLAG obala Emilije Romagne.

Projektna prijava Općine Funtana odnosi se na uređenje općinskog prostora u kojem bi se uredio Ribarski dom koji će interpretirati povijest ribarstva mjesta kroz multimedijalne sadržaje i manje izložbene eksponate. Udjel Funtane u projektu koji bi se trebao dovršiti do konca 2020. godine iznosi 223.395 eura (1,65 milijun kuna), od čega je 85 posto odnosno 189.886 eura (1,4 milijun kuna) bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostali dio u iznosu od 33.509 eura (248 tisuća kuna) osigurava Općina Funtana iz vlastitih izvora. Naravno, u slučaju prihvaćanja prijave na javnom pozivu.

Projektiranje Ulice Pod Kaštelom

Ovu godinu svakako će obilježiti i početak selektivnog zbrinjavanja otpada, pa je tako krajem prošle godine objavljeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za nacrt prijedloga odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području općine. U tu su svrhu također i predviđena sredstva za dodatno uređenje i opremanje reciklažnog dvorišta. Veliki se napori ulažu i u projektu dokumentaciju za izgradnju nerazvrstanih cesta. U planu je projektiranje Ulice Pod Kaštelom, prometnice od tržnice i po kanalu do autokampa Puntica, te prometnice Vala, kao i one u pravcu Zelene lagune prema autokampu Polidor. U tijeku je javni natječaj Hrvatskih cesta za rekonstrukciju državne ceste D75 koja prolazi kroz naselje Funtana s izgradnjom kružnog raskrižja Puntica, a u Općini se nadaju da će se s Hrvatskim cestama nastaviti suradnja na rekonstrukciji državne ceste 75 do rotora Mornarica na području Grada Poreča za koju je Općina ishodila projektnu dokumentaciju i lokacijsku dozvolu za što je uloženo više od milijun kuna.

Ove godine općina planira izdvojiti sredstva za izradu projektne dokumentacije za poslovnu zonu Funtane.

– Želja nam je ponovno pokrenuti priču o poslovnoj zoni u samom zaleđu naselja, a za koju je već izrađen urbanistički plan te su u većoj mjeri riješeni i imovinski odnosi s državom. Interes već postoji prvenstveno od strane domaćih obrtnika i poduzetnika, a imamo i mnogo vanjskih upita, kaže načelnik Grgeta.

Nadogradnja svlačionica NK Funtane

Općina i dalje zadržava visoke društvene standarde od stipendiranja učenika i studenata, sufinanciranja školskih udžbenika za učenike osnovnih škola, produženog boravka, zimovanja djece osnovne škole, a od ove godine sufinanciraju i prijevoz učenicima srednjih škola. Osim toga sufinancira se i smještaj u domovima za starije i nemoćne osobe te od ove godine i dodatno zdravstveno osiguranje za umirovljenike.

U poboljšanje sportske infrastrukture ove će godine uložiti 650 tisuća kuna, i to u rekonstrukciju i nadogradnju svlačionica Nogometnog kluba Funtana za što je ovih dana predan zahtjev za građevinsku dozvolu. Turizam kao glavni pokretač razvoja Općine bilježi rekorde, pa je tako ostvareno nešto manje od 1,7 milijuna noćenja što je u odnosu na 2016. godinu povećanje za nekih 100 tisuća. Plod tih impozantnih brojki je svakako i povećanje smještajnih kapaciteta u kampovima i privatnom smještaju, ali i činjenica da Funtana iz godine u godinu  dočekuje svoje goste s novim sadržajima.

– Svakako su i protekle investicije turističkih poduzeća na našem području podigle kvalitetu usluge na višu razinu te time pridonijele ostvarenju tako zavidnih rezultata, zaključio je Grgeta.

Ivan Grgat, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email