Granice se otvaraju za turiste iz deset europskih zemalja

28.05.2020. 13:21; ; Početna / Politika / Granice se otvaraju za turiste iz deset europskih zemalja
2020-05-28_13h19_31

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica vlade na kojoj je u uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković potvrdio da Hrvatska potpuno otvara granice prema više zemalja, donosi index.hr

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati navoditi razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i prije pandemije koronavirusa. 

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Plenković je kazao da do ove odluke dolazi zbog sjajnih rezultata proteklih dana.

“Uspjeli smo u prvom poluvremenu pobijediti epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmijenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu”, rekao je Plenković.

Božinović objasnio kako će sve funkcionirati

Rekao je kako će za njih i dalje vrijediti epidemiološka kontrola te obveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

“Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i mail adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučamo stranim građanima da unaprijed dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas”, rekao je Božinović i dodao da stranica ima obrazac na hrvatskom i na engleskom jeziku i da će kroz nekoliko dana biti dostupna na nizu jezika te da će tamo biti i epidemiološke upute. 

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice jer će granična policija već imati podatke. 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je danas donio Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Ovom Odlukom određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

Web stranica

Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučamo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr .

Web stranica je pristupačnog dizajna i jednostavna za unos podataka, ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici dobiti i upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na više od 10 različitih jezika).

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu.

Također, putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

“EU Hrvatskoj donosi 10 milijardi eura, dobit ćemo duplo više novca nego dosad”

Na početku sjednice Plenković je komentirao je prijedlog Europske komisije za oporavak gospodarstva.

“Europska je komisija izašla s jednim izrazito važnim dokumentom. To je plod intenzivnih konzultacija koje smo imali s njima. Nakon pandemije covida-19 promijenili su se prioriteti. Želja je EU da pokaže koliko je njezin angažman bitan”, kazao je i dodao da će ova sredstva dati dodatnu financijsku mogućnost za provođenje projekata, planova i mjera koje će svim zemljama u EU omogućiti brz oporavak.

“Ovaj dokument je izdašan i za Hrvatsku donosi oko 10 milijardi eura u iduće četiri godine”, najavio je Plenković i dodao da su 7,62 milijardi eura bespovratna sredstva.

“Plus sredstva za uzimanje kroz višegodišnje financijske okvire. To će biti pomoć i podrška malim i velikim poduzećima, raznim sektorima. Radi se o ogromnom iznosu sredstava”, objasnio je i dodao da će sve te akte, koji idu Vijeću Europe na raspravu, pregovore o njima će voditi Hrvatska.

“Ovdje padaju na ispitu svi oni koji smatraju da članstvo u EU nije dobro”, kazao je još Plenković.

Plenković je ustvrdio kako će Hrvatska imati “duplo više sredstava nego u dosadašnjem razdoblju”.

Povećava se broj predmeta koje učenici mogu polagati na popravnom

Najavio je Prijedlog uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prema kojem se broj predmeta koji se mogu polagati na dva roka popravnih ispita povećava s dva na četiri.

“Time će se osigurati prolazak učenika u više razrede. To je napor Vlade za sve učenike koji su se našli u ovoj situaciji”, rekao je Plenković i zahvalio ministrici obrazovanja Blaženki Divjak na prijedlogu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email