NEWS
VALFRESCO S-170422

Gradu Poreču-Parenzo odobrena sredstva iz EU fondova za projekt „Prijatelj Suncu“, o važnosti zdravog izlaganja suncu i prevenciji malignih oboljenja kože

IMG_20200805_202819
17.08.2020. 11:42; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Gradu Poreču-Parenzo odobrena sredstva iz EU fondova za projekt „Prijatelj Suncu“, o važnosti zdravog izlaganja suncu i prevenciji malignih oboljenja kože

Grad Poreč-Parenzo dobio je nedavno zeleno svjetlo Ministarstva zdravstva za financiranje provedbe projekta „Prijatelj Suncu“, koji će provoditi zajedno s partnerom Općinom Malinska-Dubašnica, s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Poreča-Parenzo i Malinske.

 Financiranje projekta odvija se u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“, u okviru Komponente 1, iz koje su Gradu Poreču dodijeljena sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu.

Ukupna vrijednost projekta je 457.781 kuna, te su sva potrebna sredstva za provedbu, dodijeljena kroz navedeno financiranje, u 100 postotnom iznosu, a provodit će se kroz slijedećih 18 mjeseci.

Kroz projekt radit će se na podizanju svijesti građana Poreča i Malinske o važnosti prevencije malignih oboljenja kože. Partneri su u provedbi predvidjeli niz aktivnosti (radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta, predavanja/seminare te obilježavanje „Svjetskog dana Sunca“) s ciljem povećanja svijesti o važnosti prevencije malignih oboljenja kože, te poticanja svojih građane da pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom smanje rizik obolijevanja od ove sveprisutnije bolesti današnjice.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2015. godini je bilo ukupno 649 novooboljelih od melanoma što je porast za više od 10% u odnosu na 2014. godinu. Broj novooboljelih žena je gotovo ujednačen, 287 u odnosu na 282 u 2014. godini, ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015. godini bilo čak 362 za razliku od prethodne godine kada je oboljelo 305. Zbog navedenog Grad Poreč-Parenzo i Općina Malinska-Dubašnica, kao priobalni gradovi s većim brojem sunčanih dana žele se usmjeriti na prevenciju malignih bolesti kože. Dodatni poticaj je da su oba atraktivna priobalna središta, s više od 3850 sunčanih sati u godini, što je u prosjeku više od 10 sati sunca tijekom ljetnog dana. Navedeno privlači ljude da izađu iz kuća u prirodu, na plažu, te da borave vani. Partneri na ovom projektu žele promocijom osvijestiti svoje građane, te pozvati ih na oprez jer pretjerano izlaganje suncu sve više postaje zdravstveni rizik, a sunce može izazvati sunčane opekline, sunčanicu, dehidraciju, a dugoročno i rak kože, te je bitno znati odgovorno boraviti na suncu.

Print Friendly, PDF & Email