NEWS

Gradu Poreču odobrena sredstva za novi EU projekt okrenut transformaciji javnih površina za druženje građana

Poreč Riva
28.07.2020. 09:25; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Gradu Poreču odobrena sredstva za novi EU projekt okrenut transformaciji javnih površina za druženje građana

Gradu Poreču su proteklog tjedna odobrena sredstva za još jedan EU projekt – Living streets. Kroz projekt se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama, te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, a što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u našem gradu.

Grad Poreč-Parenzo prijavio je ovaj projekt, u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o., te udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, na Javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska Klimatska Inicijativa) Living streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, te tri različite organizacije: Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala, te Sustainable City Network iz Grčke. Za projekt je odobreno 22.100,00 €, uz stopu sufinanciranja u iznosu nešto većem od 90 %.

Projektu ”Poreč Living streets” u evaluacijskom postupku dodijeljeno je visoka 73 boda, te je na prvom mjestu, dok se na drugom mjestu nalazi Grad Križevci sa 61 bodom, a trećem Grad Labin s 51.

– U Poreču već neko vrijeme radimo na „zelenim“ projektima – od sudjelovanja u nacionalnoj akciji „Zasadi drvo – ne budi panj“ kad smo, skupa sa sugrađanima, zasadili više od 500 sadnica stabala, do čak osam punionica za električne automobile, naše komunalno i prometno redarstvo koristi vozila na električni pogon, za što smo ostvarili sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša, a kroz još jedan EU projekt u procesu smo nabavke mini autobusa na električni pogon za razvijanje pilot-projekta javnog prijevoza…. Puno se toga radi, ali smo istovremeno svjedoci kako su gradske ulice i trgovi puno više od tranzitnih područja. Oni su prvenstveno prostori koji mogu i moraju obogatiti zajednicu – socijalno, društveno i gospodarski. Kako bi se to postiglo, potrebno je «aktivirati» ulice, olakšati pristup za pješake i bicikliste i provesti programe koji potiču participativno djelovanje naših građana, rekao je povodom odobrenja projekta gradonačelnik Poreča Loris Peršurić

Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora u provedbi ovog projekta, napominje kako posljednjih nekoliko desetljeća, zbog sve većih globalnih pritisaka kao što su urbanizacija, porast broja stanovnika, te klimatske promjene, sve se više pažnje pridaje održivom razvoju, a posebno njegovom multidisciplinarnom pristupu.

– Danas na cestama diljem svijeta ima gotovo 800 milijuna vozila, a ta brojka mogla bi se udvostručiti do 2030. godine. Istovremeno, sukladno podacima iz Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo (SEAP), odnosno iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period do 2030. godine (SECAP), u ukupnoj potrošnji energije (2017. godina) sektor prometa sudjeluje s 46,61%, odnosno isti je odgovoran za 58,87%, odnosno više od polovine sveukupnih emisija CO2 na području Grada Poreča – Parenzo. Održiva mobilnost ovime postaje jednom od ključnih tema održivih politika, zaključuje.

Projekt „Poreč Living Streets“ i aktivnosti u sklopu transformacije javnih površina za druženje građana uskoro će biti predstavljene široj javnosti.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email