NEWS
valfresco

Gradovi i županije rasipaju električnu energiju

28.01.2008. 00:00; Učitavanja: 43; Početna / Gospodarstvo / Gradovi i županije rasipaju električnu energiju
824normal_struja2.jpg

Split i Splitsko dalmatinska županija danas su prvi potpisali Energetsku povelju kojom će se svih 127 hrvatskih gradova i 20 županija obvezati na štednju energije. Čak 700 milijuna kuna godišnje Hrvatska bi, procjenjuje se, mogla uštedjeti samo u javnome sektoru koristeći programe energetske efikasnosti. Samo na električnoj energiji zbog neracionalne potrošnje gubimo 1 posto bruto društvenog proizvoda.

Povelja je tako prije svega znak političke volje i razumijevanja bitne uloge energije u gospodarskom razvoju, kvaliteti života i očuvanju okoliša, a obvezuje gradove i županije na popisivanje svih objekata u njihovom vlasništvu i štednju energije postojećim mjerama. Zoran Morvaj, voditelj poticanja energetske efikasnosti UN ova ureda za razvoj, koji s Ministarstvom gospodarstva provodi taj program, napominje da polovica hrvatskog stanovništva živi u gradovima te da tu troši polovica ukupne energije te je velika uloga gradova na poticanju nove energetske politike.

Mjere štednje već se provode u Sisku, Bjelovaru,Karlovcu, Koprivnici, Varaždinu i Rijeci, a zagrebački holding primjerice od 150 milijuna kuna troškova za energiju sada primjenom novih mjera može uštedjeti i do 30 milijuna kuna. Politika sustavnog gospodarenja energijom još zapinje u provedbi jer je ljudi ili ne razumiju ili misle da je taj posao pretežak što nije opravdano,a nerazumijevanje se najbolje očituje u slabom odazivu na natječaje Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša koje daje poticaje ili subvencionira kamate za zajmove projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

 Zakonska je obveza svih većih potrošača da planiraju potrošnju energije, pa će se u cilju promocije štednje energije, učinkovitijeg planiranja energetske bilance te mogućnosti financiranja takvih projekata u svibnju u Splitu organizirati konferencija gradova i županija gdje će se predstaviti sve aktivnosti kao i izvori financiranja za provedbu energetskih ušteda.

(KM Barkun)

Print Friendly, PDF & Email