Gradonačelnik sa potpredsjednicima Gradskog vijeća položio vijenac i zapalio svijeće povodom Dana državnosti

4 (46)
29.05.2020. 10:49; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Gradonačelnik sa potpredsjednicima Gradskog vijeća položio vijenac i zapalio svijeće povodom Dana državnosti

Povodom 30. svibnja – Dana državnosti, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zajedno s potpredsjednicima Gradskog vijeća Gordanom Šušljik i Marijom Ritošom položio je vijenac, zapalio svijeće te održao minutu šutnje kod Centralnog križa na Gradskom groblju Poreč u spomen na one koji su položili živote za slobodnu Hrvatsku.

Molitvu za sve branitelje predvodio je porečki župnik, vlč. Milan Zgrablić, a na obilježavanju Dana državnosti pridružili su se gradski vijećnici, predstavnici policije, braniteljskih udruga te  Udruge antifašističkih boraca.

Prisjetili su se i branitelja s Poreštine – Gorana Petrića koji je poginuo 23. listopada 1991., te Stipana Liovića koji je poginuo 12. kolovoza 1995.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.  

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email