Gradnja prve faze kanalizacije u Baderni gotova do kraja prosinca

baderna-radovi
26.10.2016. 10:13; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Gradnja prve faze kanalizacije u Baderni gotova do kraja prosinca

Neće se graditi na česticama za koje imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni, kažu u Odvodnji, ali će posljedica toga biti da se dio Baderne neće moći spojiti na novoizgrađeni kanalizacijski sustav

U Bademi je u tijeku prva faza izgradnje kanalizacije koja bi trebala biti zgotovljena do kraja prosinca ove godine. Prekjučer su radovi počeli uz državnu cestu D48, Pazin – Poreč, zbog čega se promet unutar naselja odvija uz privremenu regulaciju semaforima.

Obilazni promet

Kako doznajemo iz porečke tvrtke Odvodnja u čijoj je nadležnosti ova investicija, prva faza kanalizacijskog sustava u Bademi vrijedna je 4,95 milijuna kuna, što s 90 posto sufinanciraju Hrvatske vode. Planira se izvesti 5,3 kilometara gravitacijskog kolektora, s pripadajućim kućnim priključcima. Izvođači radova su tvrtke Ing-grad i Braco Kop.

Buduća kanalizacijska mreža prikupljat će otpadne vode naselja Badema i putem planiranog glavnog kolektora Badema – Žbandaj odvoditi ih na postojeći kolektor u Žbandaju, koji je izgrađen u sklopu EU projekta Poreč.

-Tijekom izvođenja radova na izgradnji kanalizacijske mreže pojedine pristupne ceste bit će zatvorene, te će se promet odvijati obilaznim putevima o čemu će se građane pravovremeno obavještavati, poručuju iz Odvodnje.

Početak gradnje kanalizacije obilježio je i incident, zbog kojeg je pozvana policija. Vlasnik jednog zemljišta nije bio suglasan s prolaskom dijela trase preko njegove parcele, zbog čega se sukobio s izvođačima radova, a izrazio je i sumnju da postoje sve valjane dozvole za početak radova. Policija, međutim, nije pronašla elemente kaznenog djela, dok iz Odvodnje poručuju da posjeduju sve zakonski potrebne dozvole i suglasnosti.

-Trasa kanalizacije prolazi preko 37 katastarskih čestica, od kojih na dvije nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. No, zbog mogućnosti povlačenja financijskih sredstava (90 posto sufinanciraju Hrvatske vode) i optimalnog vremenskog perioda izgradnje, radovi su započeti. Neće se graditi na česticama za koje imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni, kažu u Odvodnji, ali će posljedica toga biti da se dio Bademe neće moći spojiti na novoizgrađeni kanalizacijski sustav.

O detaljima incidenta s vlasnikom parcele u Odvodnji nisu željeli spekulirati, jer njihovog predstavnika u tom trenutku nije bilo, nego su voditelji gradilišta pregledavali trasu buduće kanalizacije zbog planiranja dinamike i tehnologije izvođenja radova.

Fuškulin – Mugeba

Do kraja godine, kako nadalje doznajemo iz Odvodnje, planira se izgraditi i kolektor Fuškulin – Mugeba. Navedena investicija financirat će se dijelom iz sredstava Hrvatskih voda, a nastojat će se radove okončati do kraja godine.

Pored kolektora Fuškulin Mugeba, radovi će se izvoditi na više lokacija u naseljima koja su bila obuhvaćena EU projektom, a gdje je procijenjena opravdanost dodatnih priključaka. Radi se o različitim, ekonomski i operativno opravdanim zahtjevima za priključenje novih objekata na novoizgrađeni sustav.

-U tijeku su, također, brojne aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bismo u narednom razdoblju mogli realizirati još nekoliko projekata izgradnje sustava odvodnje, saznali smo u Odvodnji.

T. KOCIJANČiĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email