NEWS
Max 180920 S

Grade se novi molovi i produbljuje luka u Červar Portu

GO03504438
foto: T. Kocijančić, Glas Istre
22.01.2018. 08:26; Učitavanja: 1.313; Početna / Gospodarstvo / Grade se novi molovi i produbljuje luka u Červar Portu

U naselju Červar-Porat u tijeku je nova investicija u mjesnu luku u “režiji” Lučke uprave Poreč. Riječ je o trećoj fazi radova u kojoj će se izgraditi obalni zid, jedan mol te produbiti luka. U četvrtoj i posljednjoj fazi ovog projekta kompletno će se zgotoviti červarska riva, uz izgradnju još jednog mola i operativne obale, te produbljavanje luke.

Kako saznajemo od ravnatelja Lučke uprave Željka Čorka, kompletna investicija trebala bi biti zgotovljena do početka lipnja ove godine. Izvođači radova treće faze su riječke tvrtke Vodogradnja i BSK Commerce koje su se na natječaj javile zajedničkom ponudom.

Izgrađen lukobran i dva nova mola

– U Červar-Portu počeli smo s ulaganjima prije sedam godina, odnosno kada smo upravljanjem lukom preuzeli od tvrtke Plava laguna koja je do tada imala koncesiju. Nakon preuzimanja automatski smo krenuli s radovima i to u fazama. Cijeli projekt uređenja i obnove luke u četiri faze procijenjen je na 9,5 milijuna kuna, a dosad smo potrošili 5,5 milijuna kuna, veli Čorak i dodaje da je u tijeku treća faza, a uskoro, nakon ishođenja potrebne dokumentacije, kreće i četvrta faza nakon čega će Červar-Porat dobiti sveukupno 120 novih vezova za plovila – nautičkih, komunalnih i raznih gospodarskih djelatnosti. Predviđena su mjesta za privez plovila u tranzitu, te za brodske linije i taksi djelatnost.

Čorak je podsjetio da su u prvoj i drugoj fazi projekta izgradili lukobran, produžena je operativna obala za 30 metara i napravljena su dva nova mola s vezovima. Od dosad dobivenih pet milijuna kuna od resornog ministarstva u Červar-Porat je uloženo 3,5 milijuna kuna, dok su ostalo bila sredstva iz proračuna Istarske županije i vlastita sredstva Lučke uprave.

Na popisu zahtjeva za vezovima u Červar-Portu Lučka uprava imala je donedavno 343 građana. Od toga je 118 zahtjeva riješeno na postojećim molovima, a 104 na novom dijelu. Čorak veli da će nakon dovršetka zadnje faze ove investicije Červar-Porat imati 224 nova veza. K tome, dodao je ravnatelj Lučke uprave, važno je napomenuti da će se postaviti ormarići za struju i vodu te hidranti, a uz postojeći video nadzor u starom dijelu luke postavit će se video nadzor i u novoizgrađenom dijelu, čime će se situacija na toj lokaciji pratiti 24 sata na dan.

Lukobran Barbaran na ulazu u luku Poreč

No, valja istaknuti da Lučka uprava priprema još i druge investicije na cijelom području kojim upravlja: od Červara i Poreča na sjeveru, pa do Funtane, Vrsara i Lima na jugu. Svakako jedna od najvažnijih, koju građani željno iščekuju, jest gradnja lukobrana Barbaran na istoimenom otočiću na ulazu u luku Poreč iz pravca Venecije. Projekt je vrijedan osam milijuna kuna, a planiraju ga započeti prije ili nakon završetka turističke sezone, te dovršiti do kraja ove godine.

– Za lukobran Barbaran imamo spremnu svu potrebnu dokumentaciju. Dozvola za gradnju pravomoćna je od prošle godine u kolovozu, a riješeni su i svi imovinsko-pravni odnosi. Uskoro kreće novi natječaj za sufinanciranje lučke infrastrukture, za luke otvorene za javni promet pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na koji ćemo kandidirati projekt u cijelosti, jer maksimalan iznos koji se može dobiti jest upravo osam milijuna kuna. Do proljeća ćemo znati kada točno startamo s radovima, kazao je ravnatelj Čorak.

Izgradnjom lukobrana Barbaran, za što će radovi trajati oko četiri mjeseca, okončat će se projekt sigurnosne zaštite porečke luke i time pružiti sigurnost priveza plovila u međunarodnom linijskom prometu, za povremeni prijevoz putnika, linija, ribarskih plovila, jahti i megajahti, kao i plovila za sport i razonodu.

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email