NEWS
valfresco

Građanska inicijativa Poreč: U porečkom restoranu na meniju su i žene?

plakat
18.11.2014. 19:47; Učitavanja: 713; Početna / Crna kronika / Građanska inicijativa Poreč: U porečkom restoranu na meniju su i žene?

PLAKAT PRIJAVLJEN PRAVOBRANITELJICI ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA
U Poreču je osvanula reklama za jedan porečki restoran, koja prikazuje ženu koja na sebi nosi raskopčanu košulju i haltere, a oko nje za stolom sjedi troje muškaraca pred kojima je poslužena riba te u ruci drže čaše vina. Žena stoji pred muškarcima u pozi kao da im se nudi. Iznad fotografije stoji natpis „Feel Porec with all your senses“ ili u prijevodu „Osjeti Poreč svim svojim osjetilima“, koji sugerira da se u Poreču svojim osjetilima može osjetiti riba, vino i žena.

U Centru za građanske inicijative Poreč smatraju da se radi o seksističkoj reklami koja ženu dovodi u podčinjeni položaj te se njome krši Zakon o ravnopravnosti spolova, i to iz čl. 16 (2) Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju. A ovim jumbo plakatom po Nataši Vajagić, voditeljici centra, stječe se dojam da se u ponudi restorana, uz jelo i piće, nude i žene za seksualne usluge, što je zapravo trgovanje ljudima, koja je također zakonom zabranjena (Kazneni zakon, članak 106).

Sporni plakat prijavljen je od strane Centru za građanske inicijative Poreč Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te očekuju njeno očitovanje.

Rex

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email