NEWS

GRAD PREDAO TRI PROSTORIJE ŠKOLJKE NA KORIŠTENJE GRADSKIM KREATIVNIM SILAMA

02.02.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / GRAD PREDAO TRI PROSTORIJE ŠKOLJKE NA KORIŠTENJE GRADSKIM KREATIVNIM SILAMA
782GO121481.jpg

Postavljanjem papira A4 formata na vrata jedne od triju prostorija nekadašnje gradske tvornice za preradu ribe Školjka, poznate posljednjih godina po različitim kreativnim događanjima, prvenstveno porečkih mladih snaga, utemeljena je galerija »Post«. Grad je dao na korištenje jednu veću i dvije manje prostorije ovdašnjim umjetnicima Andreju Zbašniku i Silviju Živkoviću koje bi trebale biti poticajno žarište za sve gradske kreativne sile.

Ne obazirući se na hrpe plastičnog otpada, što su ga građani ovih dana pohrlili donijeti na otkup, Zbašnik je na vrata srednje prostorije zalijepio spomenuti papir na kojem je flomasterom napisan naziv galerije. Naime, upravo ta će vrata činiti galeriju, a ostalo će biti prostor za izražavanje kreativnosti. Ogromnim metalnim lokotom označili su vladavinu novih kreativnih snaga u ovom tvorničkom prostoru.

– Zamislili smo ovaj čin kao simbolički prelazak ključeva jednog dijela Školjke iz ruku gradskih vlasti u ruke kreativnih sila koje preoblikuju, odnosno oblikuju zbilju uz pomoć različitih oblika umjetničkog djelovanja. Umjetnosti smatramo medijem koji će prenositi i izražavati poruke od općedruštvene važnosti i koristi. Naš osnovni slogan je »Umjetnost je univerzalna energija«. Svaki čovjek može i ima pravo biti umjetnik – pojasnio je Zbašnik u svoje i Živkovićevo ime.

Galeriju, dakle, čine tek jedna vrata. Ona, smatra Zbašnik, preuzimaju ulogu cijelog galerijskog sustava.

– U vremenu kraljevanja informacija suvišno je patiti od kvantitete prostora, pogotovo u polju vizije i izražaja. Prostor se pretače i postaje informacija. Na jednoj strani vrata piše »Post« i stoji proglas ove galerije, a druga strana, ona u prostoriji, organizirana je kao izlagački prostor – pojasnio je inaugurator galerije.

Ovdje će se moći izlagati bilo što i to će moći učiniti svaki građanin Poreča, Hrvatske, pa i cijelog svijeta. Svaka izložba trajat će tjedan dana, a jedini je uvjet da za izlaganja autor bude prisutan u vrijeme prezentacije u određeno doba dana, kako mu bude najviše odgovaralo. Galerija će biti otvorena 24 sata dnevno jer, smatra Zbašnik, simbolički i metaforički, vrata slobode su uvijek otvorena, između onog poznatog i nepoznatog, postojećeg i mogućeg. Prva izložba bit će 10. veljače i to ona inicijatora i duše »Posta«, Andreja Zbašnika.

V. Medvedec, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email