NEWS

Grad Poreč, većina Općina Poreštine, Plava Laguna i Valamar potpisali ugovore o donaciji ultrazvučnog i RTG aparata te obnove radiološke ordinacije porečkom Domu zdravlja

Mendica Grgeta Ferenac Runic Persuric Simurina Gerometta Petrovic Stifanic
09.05.2023. 13:10; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč, većina Općina Poreštine, Plava Laguna i Valamar potpisali ugovore o donaciji ultrazvučnog i RTG aparata te obnove radiološke ordinacije porečkom Domu zdravlja

U maloj vijećnici danas je održano potpisivanje ugovora o donaciji ultrazvučnog i RTG aparata te građevinske obnove radiološke ambulante u Istarskim domovima zdravlja – ispostavi Poreč i sanacije zgrade u kojoj se nalazi ljekarna, ukupne vrijednosti 129.778 eura, odnosno, gotovo milijun kuna. Na potpisivanju su sudjelovali ravnatelj Istarskih domova zdravlja Manuel Runić i voditelj Ispostave Poreč Zoran Šimurina, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predstavnik Plave Lagune Damir Mendica, predstavnik Valamara Andrea Štifanić, Đulijano Petrović iz Općine Kaštelir-Labinci, Marko Ferenac iz Općine Vižinada, Mladen Grgeta iz Općine Funtana te Ivan Gerometta iz Općine Vrsar. Uz njih, u donaciji sudjeluju i Općina Tar-Vabriga i Sv. Lovreč.

Podsjetimo, Županijska ustanova Istarski domovi zdravlja (IDZ), koja upravlja porečkim Domom zdravlja, uputila je Gradu Poreču-Parenzo i Općinama Poreštine zamolbu za financiranje nabave ultrazvučnog aparata za potrebe Ispostave Poreč, ali i druge opreme, kao i uređenje ordinacije u kojoj je donedavno radio, nažalost prerano preminuli, radiolog dr. Jovanović.

Kako je napomenuo gradonačelnik Peršurić, Grad prepoznao važnost ovakve investicije i odlučio financirati nabavu ultrazvučnog aparata, te je još krajem 2022. godine Istarskim domovima zdravlja uplatio, temeljem Ugovora o sufinanciranju, 53.089,12 eura (400.000 kuna). Nabava ultrazvučnog aparata je u tijeku, a razliku u cijeni uređaja će pokriti IDZ. Grad je dodatno preuzeo udio troškova hitne sanacije i obnove krovišta zgrade na adresi Nikole Tesle 1 (na Trgu slobode) u kojoj se nalazi prostor Istarskih domova zdravlja (ljekarna) u ukupnom iznosu od 39.261,24 eura (295.813,81 kuna),a dodatno subvencionira i smještaj liječničkih deficitarnih kadrova.

– Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, svakako nam je važno da naši građani imaju standard i usluge na koje su navikli u svojem gradu, zato svake godine sudjelujemo kroz donacije u nabavi potrebne opreme za porečku Ispostavu., rekao je Peršurić, zahvalivši se da su važnost ulaganja u zdravstvenu zaštitu građana prepoznale velike turističke tvrtke i većina općina Poreštine.

IDZ se dodatno obratio sa zamolbama za nabavku RTG aparata za panoramski snimak zuba, kao i donaciju građevinskih radova za uređenje radiološke ambulante, pritom se obvezavši da će osigurati stručne kadrove za rad u radiološkoj ordinaciji.

Načelnici Općina Poreštine, osim Općine Višnjan, prepoznali su važnost ove investicije i odlučili sufinancirati nabavku RTG aparata za panoramski snimak zuba u ukupnom iznosu od 10.884 eura (82.000 kuna), a preostali iznos od 13.272 eura (100.000 kuna) podmiren je donacijom Valamara.

– Valamar kontinuirano podržava zajednice u destinacijama u kojima posluje, te kroz brojne aktivnosti doprinosi njihovom boljitku i razvoju. Drago mi je što će ova Valamarova donacija pomoći u nabavi prijeko potrebne medicinske opreme koja će doprinijeti kvaliteti zdravstvene zaštite u našoj zajednici., istaknuo je Andrea Štifanić, direktor sektora upravljanja imovinom i općih poslova u Valamar Rivieri.

Što se tiče građevinskih uređenja i opremanja radiološke ordinacije sukladno svim važećim standardima, Plava Laguna osigurat će donaciju od 13.272 eura (100.000 kuna).

Plava Laguna uvijek je spremna uključiti se u projekte koji će ići u korist zajednici u kojoj djelujemo, tako da smo se i ovoga puta uključili u projekt opremanja, odnosno, obnove odjela za radiologiju Doma zdravlja Poreč.  Tako da se s posebnim ponosom uključujemo uvijek kada su u pitanju djeca i zdravlje. Posebno je važno društveno odgovorno poslovati te omogućavati ljepši, ugodniji i zdraviji život za naše sugrađane, a posebno one najranjivije., rekao je Damir Mendica, član uprave Plave Lagune.

Ravnatelj Runić zahvalio je svima koji sudjeluju u projektu promicanja zdravlja i ranom otkrivanju kroničnih nezaraznih bolesti i akutnih stanja i ponovnom otvaranju RTG djelatnosti u Ispostavi Poreč., napomenuvši kako je ovo samo nastavak dugogodišnje suradnje na ovome području.

– Uz ove donacije, u procesu smo ugovaranja klasičnog rentgena sa HZZO-om te ćemo ovu pretragu otvoriti i prije kraja same renovacije, pa molim za sve osiguranike da imaju razumijevanja za privremenu organizaciju rada, a sve u svrhu što ranijeg pružanja toliko potrebne zdravstvene usluge i povećavanje pristupačnosti starijim, slabije pokretnim  i socijalno ugroženim osobama., rekao je Runić.

Istarskim domovima zdravlja najveći izazov u svemu predstavlja manjak kadra koji je postao gorući problem u svim aspektima poslovanja, a samim time niti zdravstveni sustav nije imun na njega.

– Nadamo se da ćemo dobrom organizacijom osigurati kontinuitet pružanja zdravstvene skrbi pacijentima i projektima kao što je ovaj privući nove kadrove koji nam u ovom trenutku nedostaju u skoro svim djelatnostima. U suradnji s Gradom Porečom postoji i mogućnost stanovanja kako subvencijom tako i s opremljenim stanovima, a sve u vidu privlačenja deficitarnog kadra, što zasigurno pomaže., zaključio je Runić, rekavši da početak rada očekuje po dovršetku nabava i radova.

Grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email