NEWS

Grad Poreč u europskoj mreži CIVINET za zajedničke projekte održivog prometa i mobilnosti

Poreki elektrini bus opremljen nosaima za bicikle
26.06.2023. 09:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč u europskoj mreži CIVINET za zajedničke projekte održivog prometa i mobilnosti

Grad Poreč-Parenzo nedavno je postao članom mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse, te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana 2013. godine u Ljubljani, a danas okuplja preko 220 članova iz šest zemalja te je najbrojnija europska mreža CIVINET. 

Od 2021. do 2024. koordinator mreže je Grad Zagreb, dok udruga civilnog društva ODRAZ – Održivi razvoj zajednice iz Zagreba ima ulogu Tajništva mreže.

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE je mreža gradova i drugih dionika, koji se na području Slovenije i Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću. Kao takva, dio je CIVITAS inicijative, jednog od vodećih programa Europske unije s ciljem pomaganja Europskoj Komisiji u postizanju ambicioznih energetsko klimatskih ciljeva u području mobilnosti i urbanog prometa, kao i ciljeva iz Europskog Zelenog plana.

Svrha mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske učinkovitosti i gradskog prometa povoljnijeg za okoliš i korisnike. Članstvo u mreži, gradovima članovima pruža mogućnost umrežavanja i različitih načina povezivanja s ciljem učinkovitijeg rješavanja prometnih problema, od razmjene iskustava, znanja i ideja do zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova, što omogućava kreiranje zajedničkih projektnih prijedloga, te bolje korištenje sredstava kako nacionalnih, tako i fondova Europske unije.

-U ukupnoj potrošnji energije Grada Poreča sektor prometa sudjeluje s 46,61%, odnosno isti je odgovoran za 58,87%, odnosno više od polovine sveukupnih emisija CO2 na području grada. Energetska tranzicija s fosilnih na obnovljiva goriva, moguća je, no predstavlja iznimno složen proces koji zahtijeva pomno planiranje i uključivanje čitavog niza konstruktivnih rješenja u svoju provedbu. U trenutku u kojem svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena po svakodnevni život, održiva mobilnost postaje jednom od ključnih tema održivih politika, kaže Gordana Lalić, direktorica gradskog trgovačkog društva Parentium d.o.o.

Kao turistička top destinacija, u koju velik broj gostiju stiže upravo cestom, Poreč već dugi niz godina provodi projekte usmjerene ka održivom urbanom razvoju grada. Od kontinuiranih ulaganja u cestovnu i biciklističku infrastrukturu, pilot projekta javnog gradskog prijevoza električnim mini busom, prekogranične suradnje na razvoju multimodalnih rješenja u prijevozu putnika, do prvog parkleta u Hrvatskoj, Poreč do 2050. godine želi postati klimatski neutralan grad. Članstvo u CIVINET mreži važan je iskorak koji će pospješiti i ubrzati energetsku tranziciju, te osigurati postizanje zacrtanih energetsko klimatskih ciljeva Grada Poreča – Parenzo. Više informacija o mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa na poveznici: https://civinet-slohr.eu/.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email