NEWS
valfresco

Grad Poreč prodao zemljište Gavriloviću – Gašparac (SDP): Postupak je kontaminiran…

03.12.2018. 08:50; Učitavanja: 175; Početna / Politika / Grad Poreč prodao zemljište Gavriloviću – Gašparac (SDP): Postupak je kontaminiran…

Anđelo Dagostin, Glas Istre 1.prosinca 2018.

Porečki vijećnici izglasali su spornu prodaju dijela zemljišta 4187 o kojoj  je minulih dana pisao Glas Istre.

Nakon iscrpljujućeg sedmosatnog zasjedanja porečkog Gradskog vijeća s četvrtka na petak, tek iza 1 sat nakon ponoći na klupama porečkih vijećnika našla se odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju dijela čestice površine 4.249 četvornih metara, koja je posljednjih dana podigla dosta prašine zbog sumnje u pogodovanje.

Jedina ponuda koja je stigla bila je ona tvrtke Paulina nekretnine iz Zagreba, koja je ponudila 537.923 eura (3,98 milijuna kuna), kako je ustvrdila Komisija za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijedriosti, na čelu koje je predsjednik Gradskog vijeća i čelnik porečkog IDS-a Adriano Jakus. U natječaju za prodaju ove nekretnine stajalo je da se prodaje s popustom od 10 posto ako se svota uplati jednokratno, što znači umanjenje za 398 tisuća kuna.

Isti popust nije dan za nekretninu koju je samo točku ranije na istoj sjednici kupio obrt Dekop vlasnika Deana Pauletića, što su gradski viječnici odobrili jednoglasno.-

Pauletić je vijećnik IDS-a koji je lani u isto ovopredblagdansko vrijeme dao ostavku kao predsjednik Gradskog vijeća. Bilo je to također zbog sukoba oko prodaje zemljišta, odnosno zbog najave poništenja natječaja za staro nogometno igralište Jadran.

Snošenje posljedica

Prije rasprave o prodaji zemljišta 4187 predsjednik Adriano Jakus je odbacio optužbe da se nalazi u sukobu interesa i da je pogodovao kupcima. Podsjetimo, Jakus je zaposlenik i član Nadzornog odbora tvrtke Istarski supermarketi, koja je poslovno povezana s tvrtkama Georga Gavrilovića, vlasnika tvrtke Paulina nekretnine koja kupuje ovo zemljište.

– Ovdje se radi o pritisku na Komisiju za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti, radi se o pritisku na Gradsko vijeće i o pritisku na mene osobno, O tom sam pritisku. već govorio, ali dnevni list koji o tome piše i koji me proziva nije to prenio. Očito mu nije stalo do objektivnosti i istine, jer to nije nikakav sukob interesa. Neću se izuzeti od glasanja, jer bih na taj način priznao odgovornost i potvrdio sve te neistine i glasine. Uglavnom, postoji Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa koje može utvrditi postojanje sukoba interesa, kazao je Jakus, dodavši da je indikativno da se u dnevnim novinama tempirano, u vrijeme zadnjeg dana natječaja i točno na dan sjednice Vijeća, pojavljuju, kako se izrazio, spakirane priče i insinuacije.

– Poručio bih da takvi pritisci sigurno neće uspjeti i da ćemo i dalje nastaviti istim tempom, samo još žustrije i jače raditi, kazao je Jakus.

Goran Gašparac (SDP) rekao je da Gradsko vijeće nije ovlastilo Komisiju za raspolaganje gradskom imovinom za raspisivanje natječaja za prodaju gradskih nekretnina za 2018. godinu.

– Dakle, komisija je preuzela ovlasti Gradskog vijeća, a time krši zakon i derogira ovo tijelo i iz tog prvog razloga ovaj cijeli postupak, kao i ostali, nije u skladu sa zakonom, kazao je Gašparac, dodavši da se predsjednik Jakus potencijalno našao u sukobu interesa s obzirom da je zaposlenik i član NO-a Istarskih supermarketa s kojima je vlasnik Paulina nekretnina Georg Gavrilović poslovno povezan u više slučajeva suradnje.

– Vi ste se od samog početka procesa prodaje i raspisivanja natječaja, iz tih razloga o mogućem sukobu interesa, trebali izuzeti. To je nešto o čemu  ste kao odgovoran i savjestan političar trebali voditi računa. Cijeli taj postupak je netransparentan, budi sumnju u pogodovanja određenim ponuditeljima, kazao je Gašparac, dodavši da se iz tiska doznaje da postoji i kaznena prijava USKOK-u.

– Sve to skupa je jako kontaminirano. Predlažem da vijećnici dobro razmisie hoće li dignuti ruke  ili ćemo odluku odgoditi. Na svakom od nas je da se s odlukom nosimo i da u konačnici sutra snosimo posljedice, zaključio je Gašparac.

Na to je Jakus odgovorio:
– Kao što sam već rekao, sve je jasno i transparentno, svi su se na natječaj mogli javiti, pogodovanja nema. Čisto kao suza.

Azeglio Picco (IDS) podržao je Jakusa usporedbom:
– Ako kupujem vodu iz vodovoda s njim sam u poslovnom odnosu i to znači da ne bih trebao s njima imati posla. Zar bi predsjednik Gradskog vijeća trebao biti nezaposlen samo zato jer je predsjednik? Situacija je čista, komisija nije preuzela ovlasti gradskog Vijeća, već daje prijedlog odluke, a odluku konačno donose vijećnici, kazao je Picco.

Gašparac je uzvratio Piccu da ne shvaća pojam sukob interesa.
– Valjda ste naviknuti da funkcionirate u toj sivoj zoni i onda su vam te stvari normalne. Međutim, postoji zakon koji to regulira, postoji tijelo koje će o tome raspravljati i odlučivati, ali iz svih činjenica koje smo dobili iz novinskog članka budi se sumnja da sukob interesa postoji. Normalno da gospodin Jakus nije kriv niti mu je zabranjeno da negdje radi. Međutim, ako je negdje na političkoj poziciji gdje može odlučivati o njemu, onda se od tog slučaja mora izuzeti, kao što je gospodin Pauletić malo prije kod glasanja o prodaji nekretnine gdje je on ponuditelj izašao iz vijećnice i nije glasao,izuzeo se iz donošenja odluke o tom slučaju, kazao je Gašparac te naglasio da je po zakonu Gradsko vijeće prvo trebalo odlučivati.što će se prodavati, a zatim komisija provoditi natječaje, kao što je bilo proteklih godina.

Voda iz vodovoda

Na koncu je 11 prisutnih vijećnika izglasalo prodaju.

Maurizio Zennaro (nezavisni) je bio protiv, Slavko Fornažar (HNS) suzdržan, dok je Goran Gašparac. (SDP) izašao iz vijećnice protestirajući prije svega zbog derogiranja Gradskog vijeća nauštrb Komisije.

Gašparac nam je kasnije komentirao da smanjenje cijene prodaje zemljišta za 10 posto nije neuobičajeno u dosadašnjoj praksi porečke vlasti, iako se on s tim generalno ne slaže, jer se time unaprijed ruši procijenjena vrijednost gradskih nekretnina, a sve u svrhu hitne sanacije prethodnih financijski promašenih projekata poput sportske dvorane Žatika. Ipak, čudi ga da ista pogodnost nije ponuđena za prodaju drugog zemljišta, koja se preksinoć prodavala na porečkom vijeću i kojeg kupuje vijećnik Pauletić.

– Izrazito mi je žao da nam nije ponuđen popust od 10 posto. Da sam znao ranije za tu mogućnost, svakako bih se informirao. Zašto je došlo do te diferencijacije u dva istodobna natječaja ne znam. To bi trebalo pitati Komisiju, rekao je Dean Pauletić.

Anđelo Dagostin, Glas Istre 1.prosinca 2018.

Print Friendly, PDF & Email