NEWS

Grad Poreč potpisao NAČELNI SPORAZUM sa Hrvatskim cestama o izgradnji rotora i uređenju raskrižja na središnjem ulazu u Varvare

gradonačelnik Loris Peršurić Željana Šikić članica Uprave HC i predsjednik uprave HC Josip Škorić
20.06.2024. 12:39; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Grad Poreč potpisao NAČELNI SPORAZUM sa Hrvatskim cestama o izgradnji rotora i uređenju raskrižja na središnjem ulazu u Varvare

Realizacija projekta izgradnje kružnog raskrižja na državnoj cesti DC 303, u naselju Varvari, na istočnom ulazu u Poreč, ovih je dana i službeno potvrđena potpisivanjem Načelnog sporazuma o suradnji i reguliranju međusobnih obaveza koji su nedavno u Zagrebu potpisali predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Ovim će se zahvatom (djelomično, op.a.) riješiti pitanje bolje protočnosti prometa i sigurnosti svih sudionika na jednom od najprometnijih ulaza u grad, onom iz pravca Pazina.
Trenutno je na tom ulazu u Varvare tzv. T-raskrižje s lijevim skretanjem iz pravca Poreča, a s obje strane glavne prometnice su stajališta za autobuse koja koriste i školarci.
Od prije par godina postoji i problem s oborinskom odvodnjom na prometnici, a uz prometnicu već dulje vrijeme, a ne postoji ni pješačka komunikacija u zoni raskrižja koja povezuje dva autobusna stajališta.

Osim toga, naselje Varvari će uskoro dobiti i novi vrtić za oko 150 djece, čime će se također povećati promet u smjeru samog vrtića, koji je s glavne prometnice priključen na lokalnu cestu. Zbog svega navedenog, potrebna je rekonstrukcija cijelog raskrižja kako bi se povećala sigurnost prometovanja svih sudionika u prometu, te omogućio lakši pristup svih stanovnika naselja Varvari, korisnika vrtića i ostalih.

Novo kružno raskrižje bit će napravljeno na način da se uzima u obzir postojeća izgrađenost i osigurava jednostavnije prometovanje na glavnom pravcu, odnosno državnoj cesti Poreč-Pazin.
Osim samog kolnika, bit će izgrađeni i zeleni međupojasi, bankine, pješačke komunikacije, kao i autobusna stajališta. U sklopu zahvata riješit će se i oborinska odvodnja, kao i sve instalacije komunalne infrastrukture.

“Grad Poreč-Parenzo je potpisivanjem Sporazuma preuzeo obveze rješavanja imovinsko pravnih odnosa i izradu projektne dokumentacije, dok će Hrvatske ceste vršiti javnu nabavu, kao i financiranje kompletne izgradnje zahvata, s obzirom na to da se radi o državnoj cesti. Zahvaljujemo Hrvatskim cestama i direktoru Josipu Škoriću na suradnji na ovome projektu, koji je trenutno u fazi izrade idejnog rješenja i ishodovanja lokacijske dozvole. Po dobivanju građevinske dozvole, Hrvatske ceste će raspisati javnu nabavu, te po odabiru najpovoljnijeg ponuditelja krenuti s projektom u izgradnje. Osim toga, razgovarali smo i o drugim projektima na području Poreča, posebno daljnjoj rekonstrukciji ceste Poreč-Pazin, jednog od najprometnijih cesta u Istri,” rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Ostaje za dočekati i rješenje skretanja u Varvare odmah nakon postojećeg velikog rotora, a na mjestu gdje redovito dolazi do prometnih nezgoda.


Da o novom običaju vozača i okretanja za 180 stupnjeva nakon posjeta benzinskoj pumpi u blizini ne govorimo.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email