NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Grad Poreč: Poticanje lokalne poljoprivrede kroz suradnju s udrugama poljoprivrednika, Institutom za poljoprivredu i turizam, te županijom, okolnim općinama i gradovima…

ilustracija (1)
02.06.2020. 13:04; ; Početna / Gospodarstvo / Grad Poreč: Poticanje lokalne poljoprivrede kroz suradnju s udrugama poljoprivrednika, Institutom za poljoprivredu i turizam, te županijom, okolnim općinama i gradovima…

Potaknuti zastojem svih aktivnosti u svjetskom gospodarskom sustavu, koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, Grad Poreč-Parenzo različitim mjerama pokušava ublažiti posljedice, posebno usmjeravajući svoje pomoći gospodarskom sektoru, te poljoprivredi kao primarnoj gospodarskoj djelatnosti.

Tijekom proteklih mjeseci pokrenuta je akcija „Najbolje od naših za nas – Il meglio dei nostri per noi“ koja ima za cilj poticanje poljoprivredne proizvodnje lokalnih poljoprivrednika i konzumacije lokalnih proizvoda, a provodi se kontinuirano kroz različite aktivnosti od objedinjavanja podataka lokalnih poljoprivrednika i sastavljanja popisa dostupnih lokalnih proizvoda do prezentiranja i marketinških aktivnosti. Koordinator aktivnosti je Poduzetnički inkubator Poreč. Planiraju se daljnje aktivnosti koje su usmjerene ka promociji poljoprivrednika putem promocije gradske tržnice i njenih ponuđača lokalnih proizvoda.

Osim ove akcije, Grad se u proteklom razdoblju susreo i s predstavnicima Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Udruge Istarska web tržnica i Poduzetničkog inkubatora Poreč. Na sastanku su razmatrani daljnji koraci za poticanje zajedničkog nastupa lokalnih poljoprivrednika u postupcima javne nabave gradskih ustanova, koji ima dvostruku ulogu poticanja lokalne poljoprivrede te konzumiranje zdravih i svježih lokalnih namirnica. Osim zajedničkog nastupa poljoprivrednika, s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč razmatrane su mogućnosti organiziranja edukacija koje bi tematski bile usmjerene na poljoprivrednu proizvodnju, te usklađene s ciljevima Mreže organskih gradova „Organic cities network Europe“ čiji je Poreč član. Dogovoreno je i organiziranje različitih sajmova i tematskih događanja na Trgu slobode na kojem bi poljoprivredni proizvođači promovirali svoje proizvode te učinili ih dostupnim većem broju potrošača. Sa Institutom se također razgovaralo o ideji realizacije tzv. gradskih vrtova na području grada.

Osim toga, održan je i sastanak s predstavnicima Udruge BioIstra na kojem su iznijete ideje i mogućnosti poticanja ekološke proizvodnje kroz različite aktivnosti certificiranja ekološke proizvodnje i organizaciju eko-tržnice te specifičnih edukacija kao što je tečaj permakulture. Također je bilo govora i daljnjim aktivnostima i planovima Udruge, naročito u projekta „Ekosfera Poreč – Poreč grad koji miriši, miriše na još“, koji Grad od početka podržava. Udruga poljoprivrednika NovUm predložila je ideju promicanja ekološke proizvodnje kroz uspostavu praktikuma i pokušališta na postojećem voćnom nasadu na području grada. Bilo je govora i o edukacijama i savjetovanju poljoprivrednika, kao i o pokaznom pčelinjaku koji bi omogućio da se nove pčelinje zajednice koriste u pokazne i edukativne svrhe ili kao podrška potencijalnim poljoprivrednicima.

Razmatrajući problem nemogućnosti plasmana proizvedenih poljoprivrednih proizvoda kao posljedicu pojedinačne proizvodnje te neplaniranu proizvodnju, s Istarskom županijom i drugim istarskim gradovima se stupilo u kontakt vezano za uspostavu poljoprivrednog otkupnog centra za voće i povrće.

S obzirom da poljoprivredna proizvodnja dobiva na važnosti u kriznom razdoblju, a pitanje opskrbe stanovništva zdravom lokalnom hranom stavlja se u centar razmatranja, osim sastanaka s predstavnicima Udruga, predstavnicima Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč planiraju se zajedničke suradnje i s ostalim gradovima i općinama u okruženju. Tako je održan i sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Rovinja, ujedno predsjednikom Udruge Agrorovinj Kristijanom Damijanićem, na temu zajedničkog pristupa, povezivanja i moguće suradnje na novim idejama i osmišljavanja aktivnosti koje imaju za cilj poticanje poljoprivrede. Razmijenili su se primjeri dobre prakse koje gradovi ostvaruju kao što su gradski vrtovi i tematska događanja, a usmjereni su ka razvoju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email