NEWS
LUTRIJA T

Grad Poreč: Poreč i ove godine finalist izbora „Najbolji grad“ portala gradonacelnik.hr

2023-09-22_12h26_45
foto: Manuel Paljuh
22.09.2023. 12:31; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč: Poreč i ove godine finalist izbora „Najbolji grad“ portala gradonacelnik.hr

Od početka izbora najboljih gradova ‘Jutarnjeg lista’ i portala ‘Gradonačelnik.hr’ prije šest godina, Poreč se svake godine nalazi među finalistima i to u osnovnim kategorijama Kvaliteta života, Obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi i Ekonomija.

U svakoj od kategorija bit će proglašena tri grada pobjednika  – najbolji veliki (više od 35 tisuća stanovnika ili županijsko središte), najbolji srednji (između 10 tisuća i 35 tisuća stanovnika) te najbolji mali grad, veličine do deset tisuća stanovnika. U izbor Najbolji grad proteklih su godina dodane nove kategorije, pa će se birati i Gradovi u kategorijama Fondovi Europske unije i Najveći napredak u kvaliteti života.

U konkurenciji za najbolji grad srednje veličine u kategoriji kvaliteta života, uz Poreč, kandidirani su Kastav, Opatija, Rovinj i Sveta Nedjelja, jednako kao i u kategoriji ekonomija.
Pri rangiranju gradova u kvaliteti života organizatori izbora u obzir su, među ostalim, uzeli proračunska izdvajanja Gradova za unaprjeđenje stanovanja, sport, kulturu i zaštitu okoliša. Uz to, analizirani su podaci o indeksima općeg kretanja stanovništva i starenja u gradovima.
Gospodarski pokazatelji gradova uvršteni u rangiranje najboljih gradova su, među ostalim, prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, pokrivenost ukupnih gradskih rashoda prihodima, stopa prireza i efikasnost gradske uprave.

U kategoriji Obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi uz Poreč kandidirani su Labin, Rovinj, Umag i Vrbovec, a pri izboru vodilo se računa o kvaliteti obrazovanja te dosezima u demografskoj, socijalnoj i politici za mlade te, primjerice, pedagoški standard u vrtićima i školama kao i proračunska izdvajanja za stipendije i školarine.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić prokomentirao je kako je zahvalan da se nastojanja i predani rad u stvaranju Poreča kao ugodne sredine za život prepoznaju. – Poreč je danas svakako jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj. Ipak, mišljenja sam da uvijek može više i bolje, tako da fokus naših interesa ostaje čovjek – naše Porečanke i Porečani i njihove potrebe – od najmlađih do najstarijih. Na tome ćemo nastaviti raditi, a ovakve nominacije nas obvezuju da nastavimo raditi još bolje i više.

Pobjednici ovogodišnjeg izbora biti će proglašeni na završnoj svečanosti u Zagrebu, u hotelu ‘Esplanade’, 4.listopada.

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email