Grad Poreč-Parenzo – preporuke građanima – prevencija širenja virusa COVID19

grb-grada-porec
11.03.2020. 16:03; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč-Parenzo – preporuke građanima – prevencija širenja virusa COVID19

Nakon što su u pulskoj Općoj bolnici potvrđena dva slučaja korona virusa u Istri kod oboljelih osoba iz Labina i nakon jučerašnjeg sastanka istarskih gradonačelnika sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić održao je sastanak sa Stožerom civilne zaštite Grada Poreča-Parenzo i Poreštine te načelnicima općina Poreštine, kao i s direktorima gradskih trgovačkih društava i ravnateljima gradskih javnih ustanova, na kojem je usuglašeno poduzimanje konkretnih mjera s ciljem usporavanja daljnjeg širenja virusa.

Grad Poreč-Parenzo prihvatio je prijedlog Stožera civilne zaštite Istarske županije o potrebi provođenja strožih mjera, imajući u vidu blizinu granice s Italijom i dnevne migracije lokalnog stanovništva. Naime, unazad petnaest dana je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na području Republike Italije, s povećanim brojem oboljelih osoba, kao i smrtnih slučajeva te nekontroliranog širenja virusa.

Odluke, koje je gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo potpisao, a koje su donesene u skladu sa zaključcima Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije obuhvaćaju:

  • Do utorka 14. travnja 2020. odgađaju sve javne manifestacije, kulturna događanja, javni skupovi i sportska natjecanja.
  • Stožer Civilne zaštite Istarske županije uputio je Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH prijedlog za privremenom obustavom rada dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i fakulteta, o čemu će se javnost biti obaviještena odmah po zaprimanju odgovora Nacionalnog stožera.
  • Do 14. travnja 2020. privremeno se zatvaraju svi javni objekti i ustanove kojima upravlja Grad.
  • Preporuke su poslane i udrugama civilnog društva, članovima Sportske zajednice Grada Poreča, kao i ostalim javnim i privatnim ustanovama na području Grada Poreča-Parenzo.
  • Gradska uprava, ustanove i tvrtke, od srijede 11. ožujka 2020., ograničit će rad sa strankama, koje se pozivaju da svu komunikaciju vrše elektroničkim putem, poštom ili telefonom, osim u slučaju hitnoće.
  • Građani se i dalje pozivaju na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju:
  • češće i temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke, prilikom kihanja i kašljanja koristiti maramice,
  • ukoliko osjetite znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, ne odlazite u zdravstvene ustanove nenajavljeno, već prije telefonom kontaktirajte svog liječnika ili epidemiologa za dogovor.

 „Jako je važno da na ovaj izazov reagiramo staloženo, fleksibilno i odgovorno. Grad je već sve preporuke stožera do sada primijenio i spreman je. Pratimo situaciju i zajednički nam je cilj usporiti širenje virusa. Vjerujem da svi skupa možemo prihvatiti ovaj izazov i pomoći da što lakše prebrodimo ovu situaciju.

Da bi se to postiglo, potrebna nam je smirenost, odgovornost i suradnja svih građana.  A posebno je važno pratiti pouzdane izvore informiranja i pridržavati se preporuka Nacionalnog stožera i županijskog stožera.“, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Print Friendly, PDF & Email