NEWS
Ljeto u Funtani

Novcem EU do kraja rujna sanirati će se kamena obloga Obale dr. Ante Šonje (Lungomare)

Elio Štifanić
07.06.2019. 13:07; ; Početna / Kultura / Novcem EU do kraja rujna sanirati će se kamena obloga Obale dr. Ante Šonje (Lungomare)

Jučer je, 06.06.2019., u organizaciji Grada Poreča-Parenzo održana završna konferencija projekta USEFALL – Unesco Site Experience For ALL (Pristupačnost Unesco-vih lokaliteta za svakoga). Konferenciju je u kongresnoj dvorani Obrtničkog doma otvorio Elio Štifanić, zamjenik porečkog gradonačelnika, koji je prisutnima razložio značaj i korist ovog projekta za Grad Poreč-Parenzo. Projektom USEFALL Poreču se pružila prilika za daljnje investiranje u jačanje i poticanje socijalnog razvoja, odnosno u konkretne mjere kojima sprječavamo rizik društvene isključenosti osoba s invaliditetom i potičemo inkluzivni turizam. 

  • Do kraja rujna, Grad Poreč-Parenzo će zahvaljujući sredstvima Europske unije sanirati kamenu oblogu Obale dr. Ante Šonje, poznatog šetališta Lungomare. Predviđeno je postavljanje rampe za teško pokretne osobe, prilagodba i uređenje šetališta, kako bi se izbjegla skliskost i uklonila postojeća oštećenja. Međutim, ovim projektom nismo se ograničili isključivo na bolju pristupačnost za osobe s poteškoćama u kretanju, već smo veliki dio aktivnosti usmjerili i na osobe oštećena vida. Naime, opis mozaika Eufrazijeve bazilike izradit ćemo u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaičnih prikazanja kojima je oslikana unutrašnjost najznačajnijeg kulturnog dobra grada Poreča. U proteklom smo mjesecu održali i edukaciju za turističke vodiče te ih naučili kako komunicirati i postupati s osobama oštećena vida. Čekaju nas još četiri intenzivna mjeseca rada na ovom projektu kojim želimo postići povećanje dostupnosti UNESCO-vih spomenika u prekograničnom talijansko-hrvatskom prostoru, istaknuo je Štifanić.

Rezultate koje je na projektu ostvario vodeći partner, Grad Ravena, predstavila je Maria Grazia Marini, voditeljica gradskog Odjela za turizam. Ističući sličnosti i poveznice Poreča i Ravene, ponajprije mozaika Eufrazijeve bazilike i Bazilike svetog Vitala u Raveni, Marini je objasnila koje su aktivnosti izvršene u cilju veće promidžbe UNESCO-ve svjetske baštine pristupačne svima. Jedinstvena i inovativna rješenja za poboljšanje pristupačnosti u Botaničkom vrtu u Padovi, te Muzeju orijentalne umjetnosti u Veneciji izložio je projektni partner Venetian cluster. Tri instrumenta virtualne stvarnosti implementirana u sklopu projekta, omogućila su Muzeju orijentalne umjetnosti nabavu opreme koja posjetiteljima omogućuje razgledavanje unutrašnjosti izloženih artefakata, iako njihovo fizičko doticanje i otvaranje nije dozvoljeno iz konzervatorskih razloga.

Predstavljeni rezultati omogućit će veću pristupačnost, ali i iskustveno bogatije uživanje u kulturnoj baštini široj javnosti, a posebno osobama koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja. Projekt USEFALL provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ukupan proračun iznosi 1.140.554 eura od čega je 85% sredstava dodijeljeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email