NEWS

Grad Poreč: osigurana sredstva za još jedan električni bus za javni prijevoz

1
09.04.2024. 14:29; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč: osigurana sredstva za još jedan električni bus za javni prijevoz

Nakon što se nabavka prvog električnog autobusa za potrebe pilot-projekta javnog prijevoza u Poreču pokazala kao pun pogodak, Grad Poreč-Parenzo osigurao je sredstva za nabavku još jednog električnog autobusa, čime će se usluga javnog prijevoza dodatno proširiti i na druge dijelove grada.

Podsjetimo, 2021. godine, u sklopu projekta SUTRA, u promet je pušten prvi električni autobus, koji povezuje centar grada s naseljima u sjevernom dijelu grada i to na linijama: autobusni kolodvor Poreč – Antonci – Nova Vas – Kukci – Špadići – AK Poreč te  AK Poreč – Červar-Porat – Veli Maj – Mali Maj – AK Poreč. Koncesija je povjerena prijevozniku Arriva, a cijena karte iznosi 1,30 EUR, odnosno, mjesečne karte 13,27 EUR.

„Slušamo građane, znamo koliko je ovo tražena usluga i obećali smo da ćemo raditi na nabavci novog busa. Plan je proširiti mrežu javnog prijevoza u smjeru Poreč – Varvari – Žbandaj – Baderna, kako bi se obuhvatio što veći broj stanovnika, budućih korisnika. Poreč je grad veličine gdje nije moguće da zaživi klasični gradski prijevoz zbog isplativosti, ali se zato išlo na ovu varijantu sa visokom stopom sufinanciranja. Zato zahvaljujem svim suradnicima na pomoći da dobro napisanim projektom osiguramo da u Poreč dođe još jedan električni autobus za potrebe javnog prijevoza. Preostaje nam još samo spajanje južnog dijela grada s centrom, na čemu isto aktivno radimo.“, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši da predstoji potpis ugovora o sredstvima, nabava autobusa, dobivanje koncesije, nakon čega će autobus početi s prometovanjem.

Projekt SUMMA odobren je za sufinanciranje u okviru Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska za razdoblje 2021. – 2027. na Pozivu za standardne projekte. Ukupni proračun projekta iznosi 2,611,664.06 EUR, pri čemu Grad Poreč-Parenzo sudjeluje s proračunom od 342,720.00 EUR, uz intenzitet potpore od 80% iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt SUMMA bavi se ključnim pitanjima povezanosti putnika prekograničnom mobilnošću i povezivanjem luka s unutrašnjosti. Cilj projekta je unaprijediti urbanu mobilnost kako bi se izbjegle prometne gužve tijekom turističke sezone te riješile nedovoljno razvijene multi-modalne veze između luka, zračnih luka, željeznica i urbanih područja radi poboljšanja prijevoza putnika u programskom području Hrvatske i Italije.

Grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email