NEWS
Ljeto u Funtani

Grad Poreč i ove godine za stotinjak gradskih stipendista izdvaja oko milijun kuna

loris-Gradonacelnik
05.01.2021. 13:37; ; Početna / Slider / Grad Poreč i ove godine za stotinjak gradskih stipendista izdvaja oko milijun kuna

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je Ugovore o dodjeli za ukupno 5 novih učeničkih i 22 studenske stipendije. Oni se pridružuju već postojećim gradskim stipendistima, pa ih ukupno ima stotinjak za koje Grad Poreč-Parenzo na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

Svi koji jednom ostvare pravo na stipendiju, zadržavaju to pravo tijekom redovnog školovanja i ne moraju se nanovo svake godine prijavljivati, a svake se godine dodatna sredstva izdvajaju za deficitarna zanimanja, koje Grad u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje definira, a potom i informira škole.

– To je polučilo rezultate, jer ove godine imamo rekordnih 11 novih stipendista iz područja deficitarnih zanimanja poput profesora prirodnih predmeta, doktora medicine, rehabilitatora i slično.,  rekao je gradonačelnik, napomenuvši kako vjeruje da će se veliki broj gradskih stipendista ali i ostalih učenika i studenata koji se školuju van Poreča, nekad kroz život vratiti u svoj rodni grad i da će stečena znanja i vještine uložiti u budućnost Poreča.

Podsjetimo,  Poreč dodjeljuje najveće stipendije svojim učenicima i studentima, otkrilo je istraživanje koje je proveo specijalizirani portal gradonacelnik.hr na 116 hrvatskih gradova. I dok po istraživanju, studentske stipendije dodjeljuje 110 gradova uključenih u istraživanje, učeničke dodjeljuje samo 73, a Poreč se u obje kategorije pozicionirao kao grad koji dodjeljuje najveće stipendije za učenike i studente.

Naime, Grad Poreč-Parenzo svake godine stipendira stotinjak učenika i studenata, za što se izdvaja oko milijun kuna. Visina stipendija varira od 600,00 do 1.200,00 kuna za učenike, odnosno, od 800,00 do 1.600,00 kuna za studente, a stipendije se dodjeljuju po socijalnom programu, deficitarnim zanimanjima te uspjehu i ostvarenim bodovima.

 

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email