NEWS

Grad Poreč dobio je Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini i nastavlja raditi na certificiranju i programima za mlade

Europska povelja
28.01.2021. 12:23; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč dobio je Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini i nastavlja raditi na certificiranju i programima za mlade

Gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić potpisao je danas Europsku povelju o lokalnom radu s mladima, priznanje koje je rezultat projekta strateškog partnerstva namijenjenog mladima pod nazivom „Europe goes local“. U ovom projektu Grad Poreč-Parenzo aktivno sudjeluje od jeseni 2019. godine. Riječ je o velikom međunarodnom projektu s ciljem poboljšanja kvalitete rada s mladima, posebice kroz jačanje suradnje između različitih dionika na lokalnoj razini – predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, te osoba aktivnih u radu s mladima.

Poveljom se želi pridonijeti daljnjem razvoju rada s mladima na lokalnoj razini, prepoznati važnost kvalitetnog razvoja rada s mladima kao dijela lokalnih politika, te ojačati međunarodne dimenzije rada s mladima na lokalnoj razini. Poveljom su definirana načela koja služe za usmjeravanje u radu s mladima, te preporuke za organizaciju što kvalitetnijeg rada s mladima.

Potpisana Povelja također jedan je od formalnih uvjeta za dodjelu certifikata „Grad za mlade“ na inicijativu Udruge gradova za koju se Grad Poreč-Parenzo planira kandidirati, budući da je javni poziv za dodjelu certifikata ovih dana u tijeku.

– Drago mi je što smo postali potpisnici Europske povelje u ovom projektu namijenjenom mladima, ali isto tako što nam otvara daljnje mogućnosti da budemo grad u kojem se mladi osjećaju ugodno i gdje im se pružaju razne mogućnosti. Europe goes local je još jedan uspješan EU projekt za naš grad. Posebno posvećen radu s mladima i za mlade, međunarodnoj suradnji i suradnji na lokalnoj razini za bolji Poreč za sve, kazao je gradonačelnik Peršurić.

Inače, Grad Poreč-Parenzo u procesu je izrade Lokalnog programa za mlade za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Riječ je o strateškom dokumentu namijenjenom mladima, koji će za cilj imati poboljšanje kvalitete života mladih. LPM Poreč-Parenzo 2021-2025 temeljni je okvir partnerskog djelovanja svih relevantnih dionika koji mogu utjecati na razvoj potencijala mladih u Poreču. Objedinjavat će sve potencijale, potrebe, probleme i mogućnosti mladih i za mlade koje su dostupne ili će biti dostupne u lokalnoj zajednici. Ovaj će strateški dokument sadržavati sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji uvjeta za kvalitetan razvoj mladih – prioritete, mjere i aktivnosti u svim područjima djelovanja koja su obuhvaćena Nacionalnim programom za mlade, a odnosi se na obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno sudjelovanje mladih i održivi razvoj zajednice, socijalnu uključenost, zdravlje i sport, mlade u ruralnim područjima, kulturu, rad s mladima, te mlade u europskom i globalnom okruženju.

Kako bi se što detaljnije i strukturirano mapirale sve potrebe, problemi, mogućnosti, potencijal i prijedlozi, proveden je velik broj raznih aktivnosti kao što su dvije ankete za mlade od 14 do 30 godina starosti s područja Poreča i pripadajućih naselja, radionica za mlade „Kako mogu sudjelovati u (G)radu?“, strukturirani intervjui s donositeljima odluka, predstavnicima javnih ustanova i organizacija civilnog društva, fokus grupe s mladima „Što TI misliš?“, seminari i fokus grupe s donositeljima odluka „(G)rad po mjeri mladih“, te su se u više navrata prikupljale i ideje na društvenim mrežama. Rezultati svih navedenih aktivnosti su prikupljeni i trenutno su u fazi obrade kako bi se uvrstili u izradu navedenog Programa.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email