NEWS

Grad Poreč: Vizije Proračuna za 2006

24.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Grad Poreč: Vizije Proračuna za 2006
537Proraun-06.jpg

Gradonačelnik Edi Štifanić naglasio je da će prihodi u sljedećoj godini biti bitno manji od ovogodišnjih jer se smanjuje obim prodaje gradske imovine

Izvršna gradska vlast na ovotjednoj sjednici prihvatila je upute za izradu proračuna za sljedeću godinu koji bi u dva čitanja trebao biti donesen do sredine prosinca. Novi proračun, prema uputama Odjela za financije i proračun, trebao bi, nakon ovogodišnja 203 milijuna, biti izbalansiran na nešto više od 134 milijuna kuna. Gradonačelnik Edi Štifanić naglasio je da će prihodi u sljedećoj godini biti bitno manji od ovogodišnjih jer se smanjuje obim prodaje gradske imovine.

Smanjuju se, temeljem zakona, i neki drugi prihodi pa će, primjerice, proračun ostati bez 15 posto poreza na dividende isplaćene u trgovačkim društvima. S druge strane, gospodarstvo bi trebalo platiti veći porez na dobit, a ostaje od ove godine i mogućnost za dodatno kreditno zaduženje Grada od 10 milijuna kuna, za koje postoji odobrenje Vlade. Trenutno je Grad zadužen približno 12 posto od izvornih prihoda, a zakonsko ograničenje je 20 posto. Pri izradi proračuna za sljedeću godinu strateški je važan popis kapitalnih programa i investicija Grada do 2009. godine. Taj je dokument također usvojen, ali će na poglavarstvo biti vraćen dopunjen terminskim planom za svaki projekt i projekcijom cijena.

Nova izvršna gradska vlast odredila je sedam prioriteta za svoj mandat: projekt starog nogometnog igrališta, gospodarsku zonu Buići-Žbandaj, zaobilaznicu, gradsku rivu, deponij Košambra, odgojno-obrazovnu i sportsko-rekreacijsku zonu pokraj Osnovne škole Poreč i novu školu, bazen i dvoranu na Finidi.

– Uz dodatni kredit od 10 milijuna, prosječnu prodaju gradskog zemljišta i rezervu od nekoliko milijuna kuna koju imamo u proračunu sljedeće godine mogli bismo u te projekte plasirati tek između 26 i 29 milijuna kuna, a ovi su projekti »teški« nekoliko stotina milijuna kuna. Zato smo odlučili da nećemo više prodavati golo zemljište, nego projekte, rekao je gradonačelnik, a detaljnije je o tome govorio Neven Staver, u poglavarstvu zadužen za financije.

Ukratko, Staver je rekao da treba aktivirati gradsko poduzeće Parentium, zaposliti kvalitetan menadžerski tim koji će kroz visoko profitabilne komercijalne projekte kao što je staro nogometno igralište omogućiti financiranje gradnje nove škole, dvorane i bazena na Finidi, na primjer. Svih sedam prioritetnih projekata ove vlasti povezano je na taj način, a u provedbi će trebati podrška Vlade, nadležnih ministarstava i, naravno, županijskih vlasti.

Budući da se ni jedna investicija ne može početi bez prostornog plana i projekta, Edo Kos inzistirao je da se provjeri zašto autori planova i projekata kasne s dovršetkom posla, posebno apostrofirajući Detaljni plan uređenja zone Buići-Žbandaj koji je trebao doći na poglavarstvo ovaj mjesec. Branko Curić sugerirao je da se u plan prioriteta za ovaj mandat uvrste i investicije velikih gospodarskih tvrtki da bi se dobila slika četverogodišnjeg razvojnog plana Poreča.

Poglavarstvo je potvrdilo imenovanje privremenog odbora za organizaciju nedavno održanog Porečkog maratona – Maratona delle lagune, koji je u kolovozu imenovao gradonačelnik zbog pomanjkanja vremena. Vijeću će predložiti prihvaćanje statuta porečke hrvatske i talijanske osnovne škole te osnovne škole u Taru, koji su usklađeni s izmijenjenim Zakonom o osnovnom školstvu. Na komunalno poduzeće Uslugu preneseni su poslovi i novac za gradnju mrtvačnice na groblju u Baderni, Lino Dobrila ponovno je izabran u Upravno vijeće porečke Javne vatrogasne postrojbe, a njegovim zamjenikom imenovan je, umjesto ranijeg, sadašnji gradonačelnik.

Zajednici sportskih udruga grada dana je suglasnost za zapošljavanje domara jer je dosadašnji tražio sporazumni raskid radnog odnosa, ali s preporukom da se najprije provjere rezerve unutar gradske uprave i gradskih ustanova i poduzeća. U komisiju za najam gradskih stanova s četverogodišnjim mandatom imenovani su kao predsjednica Sandra Čakić-Kuhar, Lino Dobrila za zamjenika, a za članove Nikola Fuchs, Alfredo Mendiković i Milan Laković.

S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email