VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Grad Poreč: Dodan i odjel za upravljanje gradskom imovinom

29.04.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Grad Poreč: Dodan i odjel za upravljanje gradskom imovinom
52GO134282.jpg

Sjednica Gradskog vijeća imala je samo dvije radne točke dnevnog reda i obje su vijećnici jednoglasno prihvatili, ali su ipak zasjedali dva i pol sata. Najprije zato jer je aktualni sat produžen, da bi svi vijećnici stigli na red s pitanjima, a održano je i predstavljanje nove organizacije gradske uprave.

Gradonačelnik Edi Štifanić konstatirao je da je broj zaposlenih u gradskoj upravi od svibnja prošle godine smanjen za osam, ali bi po njegovoj shemi uskoro trebalo biti 70 zaposlenih, odnosno 11 više nego sada. »Trenutno u upravi imamo 59 radnika, a u tekućim rashodima udio njihovih plaća iznosi 7,31 posto. Za usporedbu, u Umagu je to 12, a u Rovinju 7,8 posto. Najviše zaposlenih, njih 39 posto, ima srednju stručnu spremu, 12 posto je nisko kvalificiranih, 19 posto s višom školom, a 30 posto s visokom. Cilj je povećati udio visokoobrazovanih i stvoriti efikasnu upravu«, rekao je gradonačelnik. U njegovoj shemi uprave jedan je odjel više i to onaj za upravljanje gradskom imovinom. Taj će odjel imati dva odsjeka – za imovinske poslove i pripremu projekata te za evidenciju i upravljanje gradskom imovinom. Ured gradonačelnika pretvoren je u Ured Grada, a uz dosadašnje poslove dodan mu je odsjek općih poslova i mjesne samouprave, koji je prije bio u društvenim djelatnostima. Odjel za društvene djelatnosti bavit će se i socijalnom skrbi i zdravstvom, onaj za prostorno planiranje neće više raditi druge poslove, a komunalni odjel vodit će samo komunalne investicije, dok će sve druge biti prebačene na gradsko poduzeće Parentium.

Vijećnica HSU-a Sonja Vojinović, nekad zaposlena u gradskom odjelu za društvene djelatnosti, rekla je da joj se čini da je novi ustroj dobro zamišljen, a posebno je pozdravila osnivanje ureda za upravljanje gradskom imovinom. »Drago mi je što je razbijen mamut-odjel za društvene djelatnosti i nadam se da će ova shema biti provedena i efikasna, jer iz iskustva znam da su reorganizacije uprave do sada bile uglavnom formalne i radili su ih da bi zastrašili zaposlene«, rekla je Vojinović.

Nezavisni vijećnik s liste Rajke Lesić Mudrić dr. Jusuf Šehanović pitao je ima li prostora za nove zaposlene i apelirao da se prilikom zapošljavanja vodi briga o gradskim stipendistima. Dr. Nino Basanić iz HSU-a rekao je da načelno treba podržati gradonačelnikov prijedlog i zato što je on najodgovorniji za efikasnost uprave. Apelirao je da se zaposle visokostručni mladi ljudi koji će znati stvarati timove u cilju rješavanja pojedinih zadataka. »Ne treba škrtariti na plaćama, nego inzistirati na visokokvalitetnim proizvodima«, rekao je dr. Basanić. I bivši gradonačelnik, sada nezavisni vijećnik Josip Maras podržao je prijedlog osnivanja odjela za gospodarenje gradskom imovinom, jer će to, kako je rekao, omogućiti poslove gradskom poduzeću Parentium, što će donijeti proračunu uštede na PDV-u. Naglasio je da će u shemi nedostajati koordinatorska uloga načelnika ili direktora uprave, koja je ukinuta. Sadašnji načelnik uprave Damir Sloković na to je rekao da mjesta načelnika imaju, osim Poreča, jedino Umag i Novigrad, da po Zakonu o lokalnoj samoupravi načelnici nemaju svoj odjel niti ovlasti te da je on sam predložio ukidanje toga radnog mjesta.

U nastavku sjednice vijećnici su bez rasprave donijeli odluku o potpisivanju ugovora s ostalim općinama Poreštine o objedinjavanju na računu Grada Poreča novca koji se prikuplja za sanaciju odlagališta Košambra. Grad se tim ugovorom obvezuje na tromjesečna izvješća o utrošku novca ostalim općinama. Sredstva se prikupljaju od prošle godine kroz uplatnice Usluge za zbrinjavanje otpada i odvajaju na posebne račune. Na vrsarskom je računu više od 700.000 kuna, dok je na računima ostalih pet općina svega nekoliko tisuća kuna. Iz tih će sredstava, zajedno s onim bespovratnim, koje je za saniranje Košambre odobrio nacionalni Fond za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost, biti financirane plaće zaposlenih u Adriaplusu, poduzeću koje vodi saniranje i dogradnju Košambre te sam projekt sanacije.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email