NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Grad Novigrad dobitnik glavne europske nagrade za ekološku javnu rasvjetu !

20.09.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Grad Novigrad dobitnik glavne europske nagrade za ekološku javnu rasvjetu !


Kako je u izjavi za Hinu rekao Korlević, posebnim zalaganjem novigradskog vodstva upravo je taj grad prvi u Hrvatskoj ubrzano počeo mijenjati energetski neučinkovitu i ekološki štetnu javnu rasvjetu za život prihvatljivijom rasvjetom.

Tako zahtjevan zahvat bilo je moguće izvesti zajmom Svjetske banke, u sklopu kojeg je zamijenjeno ili dodano 697 ekoloških rasvjetnih tijela, tri kontrolna centra i regulator snage. Tako se noću rasvjetna snaga smanjuje kako jenjava promet i život grada, a struje se troši za 20 posto manje, odnosno za 80 tisuća kuna na godinu.

Voditelj Zvjezdarnice u Višnjanu Korlević izrazio je kako je neobično zadovoljan nagradom, istaknuvši kako je to velik korak u borbi protiv svjetlosnog onečišćenja za tako malo mjesto kao što je Novigrad.

"Nadam se da će Novigrad, koji inače vodi brigu o ekologiji, to znati dobro iskoristiti. Naime, kao europski pobjednik Novigrad ulazi u odabir najgrada u svijetu glede energetski učinkovitih projekata i zaštite prirode suzbijanjem svjetlosnog onečišćenja", kazao je Korlević.

Drugo mjesto pripalo je talijanskom gradu San Benedettu, treće njemačkom gradu Augsburgu, a četvrto, počasno, gradu Hostetinu u Češkoj.

Radio Pula / HINA

Print Friendly, PDF & Email