NEWS
Best of Poreč

Gotovo milijun kuna za udruge koje se bave djecom i mladima, umirovljenicima, plesom, kulturom…

1 (150)
25.03.2021. 18:37; ; Početna / Slider / Gotovo milijun kuna za udruge koje se bave djecom i mladima, umirovljenicima, plesom, kulturom…

U Gradskoj vijećnici danas, 25. ožujka 2021., održano je potpisivanje Ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Poreča-Parenzo programima i projektima organizacija civilnog društva u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi.

Grad Poreč-Parenzo je, kao i zadnjih nekoliko godina, natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Do ove je suradnje došlo kako bi se povećala transparentnost i omogućila jednaka pozicija za sve prilikom prijave na natječaj, te unaprijedio cijeli proces zaprimanja, procjene i ocjene projektne prijave. Zaklada je odabrana kao najstručnija za područje civilnog društva u Istarskoj županiji.

– Suradnja s udrugama u našem gradu duga je i kvalitetna, a na ovaj smo se korak odlučili kako bismo građane upoznali s time na što se troši javni novac, rekao je uvodno gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i napomenuo kako zasigurno projekti udruga doprinose tome da Poreč bude bolji i ljepši grad za život svim generacijama, jer odobreni projekti pokrivaju vrlo različita područja – od aktivnosti za djecu, do rada s mladima i umirovljenicima. Pritom se osvrnuo i na korona virus i to da je ova bolest imala je utjecaj na apsolutno svaku granu života. To se osjetilo i u padu prihoda u proračunu, što je zahtijevalo, reorganizaciju, pauziranje investicija, mjere za pomoć gospodarstvu i zadržavanje visokog socijalnog standarda – od pomoći zdravstvu, pa sve do održavanja svih mjera u školstvu, socijali, zdravstvu, gdje su davanja čak i povećana kako u prošloj, tako i u ovoj godini. Dodao je kako je cijela situacija još uvijek u neizvjesna, ali da će Grad organizacijama civilnog društva, kao važnim kockicama u mozaiku slike grada, uvijek biti, u okviru svojih mogućnosti, potpora i podrška projektima udruga.

Na današnjoj su prigodi kroz potpis ugovora dodijeljena sredstva za 23 programa, odnosno projekta  – udrugama Društvo Naša djeca Poreč, Udruzi mladih USB Poreč, Centru za građanske inicijative Poreč, Studiju za izvedbene umjetnosti MOT 08, Sustavu orkestara djece i omladine El sistema Hrvatske – Podružnica SODO Centar Istra, Zajednici Talijana Poreč-Communità degli Italiani Parenzo, Zajednici Srba Poreč, Plesnom studiju Rosso latino, Klubu liječenih alkoholičara Poreč, Sindikatu umirovljenika Poreč, Udruzi roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju, Društvu invalida Poreč, Društvu distrofičara Istre, Planinsko rekreativnom Klubu slijepih Istarske županije, Sportskoj udruzi slijepih Učka i Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč, te Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Upraviteljica Zaklade Helga Možé istaknula je Poreč kao primjer grada koji je pokazao spremnost da poveća razinu transparentnosti u ovakvim natječajnim postupcima i da prilikom dodjele može objektivno odlučiti. – Mislim da je Poreč jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja ima i volju i želju partnerskog odnosa s udrugama što je jako dobro. S druge strane u ovo ludo vrijeme želim vam još jednom ukazati da brinete o svojim članovima. Većina vas radi s različitim skupinama ljudi i rado bih dodala da danas svi trebamo suport i apeliram na vaše članove i ljude koji su s vama u vašim udrugama, da obratite pažnju na vaše članove i probate im pomoći kroz udruge, rekla je Možé.

Pri potpisivanju ugovora svatko je želio izraziti zahvalnost ili reći nešto o svojim planovima. Tihana Mikulčić, predsjednica Društva invalida Poreč, apelirala je na još jači partnerski odnos u ostvarivanju projekata.

– Grad je inicirao osnivanje Društva invalida i od početka nam bio podrška, ali želim zahvaliti i na jednoj kontinuiranoj politici podrške prema osobama s invaliditetom. Posebno sam ponosna na taj partnerski odnos, jedina smo udruga za osobe s invaliditetom koja ima sjedište na području Poreča i mislim da smo u tom partnerskom odnosu puno toga postigli. Ono što nas je sve u nevladinom sektoru sustiglo je smanjenje sredstava, jer je situacija takva kakva je, svi se snalazimo i pronalazimo načine kako možemo funkcionirati, te bi još jednom pozvala sve da se preispitamo možemo li koristiti i neke druge izvore financiranja. Zahvaljujem Gradu na kandidiranju projekata i pronalaženju nekih drugih izvora i pozivam vas da koristite te mogućnosti i budete partner Gradu i pokušate ostvariti i druga sredstva, rekla je Mikulčić.

Grad Poreč-Parenzo, uz financiranje spomenutih udruga, financira i udruge u poljoprivredi, ove godine sa 150 tisuća kuna za što su nedavno potpisani ugovori, te sport i Sportsku zajednicu s nekih 6,3 milijuna kuna. Još oko 700 tisuća kuna dobivaju udruge kroz izravnu dodjelu sredstava – Sigurna kuća Istra, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, centar za građanske inicijative i Gradsko društvo Crvenog križa. Ukupno je to gotovo 7,7 milijuna kuna za porečke udruge u sportu, poljoprivredi i razvoju civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani