NEWS

Gotovo 400 tisuća kuna manjka u lanjskom proračunu

03.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Gotovo 400 tisuća kuna manjka u lanjskom proračunu

Predsjednika Općinskog vijeća Petera Polettija pitali smo o zaključcima vijećnika na prošlotjednoj sjednici, kojoj nisu prisustvovali novinari, a na dnevnom redu bio je obračun proračuna za 2005. godinu, financijsko izvješće općinske tvrtke Montenes, ali i naknade članovima poglavarstva i plaća načelnika.

Dug zbog ceste Višnjan – Nova Vas

Po obračunu lanjskog proračuna Općina je u ovu godinu prenijela dug od 372.762 kune. Radi se o dijelu za sufinanciranje gradnje ceste Višnjan –Nova Vas, koji je knjižen na dvije godine, jer bi nešto više od 900 tisuća kuna, koliko je bio udio Višnjana u toj investiciji, bio prevelik iznos za isplatu u jednoj godini, budući da je prošlogodišnji višnjanski proračun u prihodovnoj strani iznosio 4,4 milijuna kuna. Većina prihoda ostvarena je u nešto manjem iznosu od planiranog, osim poreza na imovinu i potpora iz proračuna koje su ostvarene u 100-postotnom iznosu, dok je prihod od komunalne naknade 2,4 posto veći od plana, a donacije stranih pravnih i fizičkih osoba 10 posto veće od plana. Znatno veći od planiranog je prihod od poreza na korištenje javnih površina – 80 posto, i iznosi 6.331 kunu.

Sukladno prihodima i rashodi su u nekoliko postotaka bili niži od planiranih. Obračun proračuna usvojen je većinom glasova, dok je financijsko izvješće Montenesa prihvaćeno jednoglasno.

Poduzeće je imalo 813.014 kuna prihoda, 714.906 kuna rashoda i ostvarilo neto dobit od 78.486 kuna. Jednoglasno su usvojeni i programi javnih potreba u sportu, predškolskom odgoju, školstvu i socijalni program za ovu godinu. Većinom glasova razriješeni su odbori i povjerenstva Vijeća, jer njihov posao preuzima izabrano Poglavarstvo, a oporba je bila i protiv nove Odluke o naknadama članovima Vijeća, Poglavarstva i stalnih radnih tijela, te koeficijenta za obračun plaće načelnika. Većinom glasova ti su dokumenti ipak usvojeni.

Vijećnici će ubuduće dobivati naknadu u visini dnevnice (170 kuna) za prisustvo na sjednice, predsjedniku Vijeća slijede četiri dnevnice (680 kuna), a Poletti se svoje naknade odmah odrekao u korist jedne studentske stipendije. Članovi Poglavarstva, koje se sastaje svake srijede, imat će mjesečno neto 1.500 kuna naknade, zamjeniku načelnika slijedi 0,82 posto prosječne plaće isplaćene u Jedinstvenom upravnom odjelu, što je približno 3.500 kuna, a predsjedniku povjerenstva za nabavu roba i usluga pola dnevnice po sjednici. Članovi poglavarstva obavezni su prisustvovati sjednicama vijeća, a za to neće dobiti posebnu naknadu. Profesionalni načelnik Općine imat će približno 8.000 kuna neto plaću.

Uhljebljenje članova poglavarstva

– Oporbeni vijećnici rekli su da se članovi poglavarstva nastoje ovim naknadama dobro uhljebiti, ali nikome od njih to ne treba i radi se o minimalnoj naknadi za posao koji rade, rekao je Poletti. U upravi su usporedili trošak naknada iz 2004. i 2005. godine, koji je u tom razdoblju povećan 20 posto i lani je iznosio 389 tisuća kuna. Ove bi godine troškovi slijedom novih naknada i plaće načelnika trebali biti veći oko 10 posto u odnosu na lani, što nije puno s obzirom na uvođenje poglavarstva.

– Načelnik je na sjednici dao informaciju o obilaznici Višnjan, za koju smo uspjeli riješiti četiri izvlaštenja parcele, a ostalo je još jedno. Vlasnik se slaže s izvlaštenjem, ali želi da mu se otkupe sve tri parcele. Investitor je voljan platiti samo onaj dio koji mu treba za cestu pa treba riješiti oko 480 tisuća kuna za ostatak zemljišta. Poglavarstvo je dobilo zadatak pronaći rješenje kako financirati otkup toga zemljišta, jer su vijećnici suglasni da obilaznicu treba dovršiti, s obzirom da taj projekt stoji već dvije i pol godine«, kaže Poletti.

Vijećnici su prihvatili prijedlog rješenja službenog grba, zastave, svečane zastave i lente načelnika, koje je na temelju povijesnog grba iz arhivskih dokumenata iz 1903. godine izradio riječki heraldičar Mladen Stojić. Grb, zastava i lenta bit će predstavljeni nakon što ih odobri Ministarstvo pravosuđa, najvjerojatnije za Dan općine Višnjan.

Glas Istre, 3.4.06.

Print Friendly, PDF & Email