NEWS

Gordijski čvor oko projekta Košambre

22.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Gordijski čvor oko projekta Košambre

Međutim, budući da u IDS-u stvari ne teku kao podmazane, trzavice, politička razmimoilaženja ili osobni, odnosno grupni interesi ogledaju se na svemu što IDS-ova vlast kao većinska u Gradu radi. Tako je i s Adriaplusom. Doduše, nešto složenije jer su u priči austrijski partneri, ali i veliki novac za projekt saniranja i dogradnje deponija procijenjen na približno 63 milijuna kuna, čiji je izvor dijelom neizvjestan.

Nakon lokalnih izbora promijenjen je sastav NO-a Adriaplusa, pa u njemu sada Grad zastupaju gradonačelnik Edi Štifanić, kao predsjednik, a članovi su Edo Kos, član poglavarstva i siva eminencija lokalnog IDS-a, te Branko Gulić, stručnjak u području zaštite okoliša, osim toga čovjek koji je prije 15 godina bio na čelu Grada, a prije i poslije toga član ili predsjednik Uprave komunalnog gradskog poduzeća Usluga, danas poduzetnik.

Adriaplus vodi dvočlana Uprava: lokalni IDS-ov kadar Ugo Musizza i Austrijanac Gerald Loew. Musizzu je imenovalo Gradsko vijeće bez natječaja, a plaću je dobivao od Usluge, što se tretiralo kao pozajmica jednog gradskog komunalnog poduzeća drugome. Na višekratno ponovljena pitanja Musizzi i tadašnjem direktoru Usluge Edu Jugovcu tko plaća Loewa nismo nikada dobili jasan odgovor, osim »valjda austrijski partneri«. Sad je jasno da se dug Adriaplusa prema Loewu jednostavno gomilao, a kad je stigao na naplatu, dužnici se ponašaju slično kao u slučaju duga odvjetničkom uredu Piplović.

Stručni savjetnik u projektu Košambre od početka je Viktor Simončič, ali je njegov status potpuno nejasan javnosti – kotira kao čovjek koji najviše zna o projektu i kako bi trebalo riješiti probleme gradskog odlagališta, ali nije jasno ni tko ga plaća, kako ni koliko, odnosno koje su njegove ingerencije. Simončič, pak, kaže da je savjetnik projekta, a ne nekog poduzeća ili pojedinca. Jugovcu i Musizzi, koji su u projekt ušli kao u jednadžbu s nizom nepoznanica, sigurno je bilo važno imati nekoga tko zna što radi i zašto. Međutim, prošle je godine Jugovca na čelu Usluge zamijenio Rodoljub Kosić. Jugovcu nije obnovljen mandat jer je dio IDS-ovih čelnika procijenio da ne radi kako treba, ali Jugovac je imao ugovor koji mu je garantirao posao u struci u Usluzi. Dao se »gurnuti« u Adriaplus, a prije lokalnih izbora izašao je iz IDS-a i pristupio Nezavisnoj listi, također disidentskog, naklonjenog mu bivšeg gradonačelnika Josipa Pina Marasa. Musizza je ostao u IDS-u, ali poslovno je povezan s Jugovcem, koji u predizbornoj kampanji nije štedio bivšu stranku.

»Ljubav« između Marasa i Jugovca s jedne strane, a Kosa i Štifanića s druge odavno nije tajna – odnosi su svedeni na režanje i optužbe, a trebali bi zajedno odlučivati o sudbini projekta vrijednog više od 60 milijuna kuna u koji je uključena i treća strana (austrijski partner), a koji nesumnjivo utječe na kvalitetu života sadašnjih i svih budućih građana Poreča. Kada je u priči i jedan bivši gradonačelnik, Gulić, direktor Usluge, a sada privatni poduzetnik čija tvrtka surađuje s Uslugom, jasno je da je gordijski čvor dobro zategnut i da će ga biti teško otpetljati. Možda lakše prerezati. Samo, tko će dovoljno jako zamahnuti? Za sljedeći tjedan priprema se sastanak s austrijskim partnerima u Adriaplusu pa će nakon toga, valjda, neke stvari biti jasnije.

Sniježana MATEJČIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email