NEWS
HALF MARATON S

Goran Gašparac (SDP): Rasprava I. Izmjene i dopune Proračuna Grada Poreča-Parenzo za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu

Goran Gašparac
11.08.2020. 09:12; ; Početna / Politika / Goran Gašparac (SDP): Rasprava I. Izmjene i dopune Proračuna Grada Poreča-Parenzo za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu

Nakon punih 5 mjeseci od izbijanja krize prouzrokovame COVID-om 19, IDS-ova se gradska uprava napokon suočila sa stvarnošću i pred nama je Prvi rebalans proračuna za 2020 godinu. Naglašavam ovo PRVI, jer sam siguran da ćemo u slijedeća dva mjeseca sigurno doživjeti novi rebalans, puno bliži reanom stanju u gospodarstvu od ovoga koji je danas pred nama, navodi Goran Gašparac, gradski vijećnik SDP-a Poreč.

Moram konstatirati da smo mi u porečkom SDP-u očekivali od gradonačelnika da ovaj prvi rebalans pošalje na Gradsko vijeće puno ranije (najkasnije krajem mjeseca svibnja), no očito je da je se on u ovoj koronakrizi odlučio za nojevu taktiku – zabijanja glave u pijesak – čekajući da se situacija riješi sama od sebe.

Takav nam je i ovaj prvi rebalans koji je pred nama – ne projicira realno stanje do kraja godine, nego se reflektira na trenutne pokazatelje u špici turističke sezone – nadajući se da neće biti gore u drugoj polovici godine. Pristup rebalansu je čisto tehnicistički i formalistički, odnosno:

  • čisto knjgovodstveno, računsko, usklađvanje stavki konta
  • bez suštinske analize, te kratkoročnog i dugoročnog sagledavanja refleksa prijedloga rebalansa na stanje u zajednici

Stavke prihoda svakako trebaju biti povezane sa stavkama rashoda, ali ne nikako samo računski nego se one moraju promatrati suštinski – odnosno što i kako se reflektiraju na lokalnu zajednicu. Tim prije jer se, uslijed krize prouzrokovane posljedicama koronavirusa, Grad Poreč nalazi u stanju koje možemo svakako nazivati, ali ono sigurno nije uobičajeno i još dugo to neće niti biti.

Stoga smatram da pristup mora biti proaktivan i organiziran, stalno praćen i mijenjan prema potrebama, te gradonačelniku ponovno predlažem formiranje ekonomskog kriznog stožera kao savjetodavnog tijela gradonačelnika , koji bi djelovao u dva pravca

  1. kratkoročno :kontinuirano pratio situaciju i predlagao mjere upravljanja krizom u ovim teškim vremenima
  2. dugoročno: da se otpočne sa konkretnom izradom Plana razvoja Grada Poreča na način kako smo to mi, u porečkom SDP-u, već predlagali.

SDP Poreča je u više navrata davao prijedloge GV-u i gradonačelniku, no kako ništa od tih prijedloga i inicijativa nije uopće ozbiljno razmatrano, ne ostaje nam drugo nego da konstatiramo da nas se ignorira. Ovo krizno stanje to ne dozvoljava, jer ćemo naš grad na ovaj način dovesti u vrlo tešku situaciju. Ovaj grad nije samo od IDS-a, nije IDS-ovo vlasništvo. grad Poreč pripada svima nama, svim građđankama i građanima. To je naš zajednički grad pa smo iz tog razloga uvijek predlagali i konkretna rješenja na dobrobit cijele lokalne zajdnice.

Nažalost, što je možda i najgore od svega – mi se izgleda uopće ne razumijemo. To nam potvrđuje demanti (ili stav) našeg Gradonačelnika na naše prijedloge vezane za rješavanje tkz. turističkog zemljišta, odnosno novog Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, stoji u priopćenju Gorana Gašparca.

Print Friendly, PDF & Email