NEWS

GONG

23.12.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / GONG
111991g_1.gif

Zagreb, 22. prosinca 2004.

Broj: I-750/2004

(2. PONOVLJENI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA)

GONG je jedna od 16 nevladinih organizacija iz Srednje i Istočne Europe i zemalja bivšeg SSSR-a, koja u sklopu ENEMO-a (European Network of Election Monitoring Organisations) ponovo sudjeluje u misiji promatranja predsjedničkih izbora u Ukrajini. Šezdeset promatrača GONG-a iz cijele Hrvatske promatrat će 2. ponovljeni krug predsjedničkih izbora u Ukrajini koji će se održati 26. prosinca 2004.

Drugi krug predsjedničkih izbora, održan 21. studenoga 2004., promatralo je ukupno 1000 promatrača iz 16 nevladinih organizacija, od kojih 60 iz Hrvatske i to na području Odesse i Myikolaiva.

Misiju ENEMO-a podržavaju tri međunarodne organizacije, NDI (Nacionalni demokratski institut), IRI (Međunarodni republikanski institut) i Freedom House.

ENEMO je europska mreža nevladinih organizacija za promatranje izbora među čijim se osnivačima nalazi i GONG, a osnivačka skupština ENEMO-a održana je u rujnu 2001. u Opatiji u organizaciji GONG-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova RH.

Članstvo u ENEMO-u tek je jedna od međunarodnih aktivnosti GONG-a, pored treniranja, educiranja i konzultiranja drugih nevladinih organizacija u zemljama Srednje i Istočne Europe te zemalja bivšeg SSSR-a koje se bave sličnim aktivnostima.

U proteklih 5 godina GONG je trenirao, konzultirao i educirao niz organizacija za promatranje izbora ili aktivnih u izbornim kampanjama i njihovih članova na teme izbornih kampanja, animiranja građana, promatranja izbora, paralelnog prikupljanja i obrade rezultata izbora, javnog zagovaranja i sl.

Radi se o organizacijama iz Bosne i Hercegovine (CCI i dr.), Srbije (CeSID i Otpor), Crne Gore (CDT i CEMI), Kosova (KACI i CDHRF), Makedonije (C4C i Most), Albanije (ASCPDP), Gruzije (ISFED i Fair Elections) te brojnim organizacijama iz Bjelorusije, Ukrajine, Rusije i zemalja srednje i istočne Azije.

Suzana Jašić

Predsjednica GONG-a

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email