NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

GONG – Regionalni ured Rijeka – o tijeku izbornog dana do 10 sati

16.01.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / GONG – Regionalni ured Rijeka – o tijeku izbornog dana do 10 sati
816g_1.gif

Drugi krug izbora za izbor predsjednika Republike Hrvatske promatra 1000 promatrača GONG-a na biračkim mjestima širom Hrvatske.

Također, 79 mobilnih promatračkih ekipa obilazi biračka mjesta na području svih županija u Rapublici Hrvatskoj, a do 10 sati obišli su ukupno 293 biračka mjesta.

Promatrači GONG-a izbore promatraju i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Grazu, Beču, Londonu, Parizu, Den Haagu, Zûrichu, Mostaru i Orašju.

Također, 6 mobilnih ekipa tijekom izbornog dana obilaze biračka mjesta u Bosni i Hercegovini (Bihać, Livno, Tomislavgrad, Neum, Ljubuški, Grude, Posušje, Čitluk, Stolac, Čapljina, Mostar i Široki Brijeg).

GONG svoja opažanja o izbornom procesu temelji na izvještajima promatrača i mobilnih promatračkih ekipa te dojava građana.

Dojave promatrača

Promatrači su do 10 sati dojavili manji broj kriznih situacija te na temelju prikupljenih i obrađenih informacija, možemo izvijestiti o sljedećem:

– Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta protiče u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi.

– Biračka mjesta širom Hrvatske otvorena su na vrijeme.

– Birački su odbori zaprimili potreban birački materijal te pravilno pripremili biračka mjesta za dolazak birača.

– Profesionalizam biračkih odbora varira od dobrog do odličnog.

– Suradnja GONG-a s biračkim odborima i izbornim povjerenstava većinom je dobra.

Izborna promidžba

Promatrači javljaju o plakatima i letcima J. Kosor u blizini nekoliko biračkih mjesta u Rušćici (Brodsko-posavska županija), Podravskoj Moslavini (Osječko-baranjska županija), Trogiru i Zagrebu (Trnje). Plakati pokraj biračkih mjesta uklonjeni su od strane biračkih odbora.

Uređenost biračkih mjesta

– Zadar, biračko mjesto 40, predsjednica je istaknula broj biračkog mjesta tek nakon intervencije GONG-a Gradskom izbornom povjerenstvu. U susjednoj prostoriji nalazi se biračko mjesto 42 te su građani mogli biti zbunjeni.

Kršenje izborne procedure

– Zadar, biračko mjesto 59 Zadar, nije dozvoljavano glasanje bez potvrde biračima koji su upisani temeljem potvrde te je, nakon poziva GONG-a Gradskom izbornom povjerenstvu, greška ispravljena.

– Benkovac, biračko mjesto 29, a nakon toga i benkovačko Gradsko izborno povjerenstvo, smatrali su da ne trebaju davati promatračima uvid u materijale, kao i da se primjedbe promatrača ne zaprimaju. Nakon poziva u DIP, greška je ispravljena.

Promatranje izbora u inozemstvu:

Bosna i Hercegovina:

– na biračkim mjestima 21 i 22 u Grudama, glasačke kutije nisu bile zapečaćene, a na biračkom mjestu 26 u Prozor – Rama birački je odbor u potpunosti sastavljen od članova iste stranke.

– ponovno se događa da glasuju državljani Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj, a da nisu imali potrebne potvrde za glasovanje u inozemstvu, a ponovo se zamjećuje i dopisivanje birača u u popis birača u povećanom broju (Mostar, Široki Brijeg i Prozor-Rama).

Pozivi građana

GONG je do 10 sati zaprimio stotinjak upita i dojava građana. Građani su uglavnom tražili lokacije biračkog mjesta, raspitivali se o načinu glasovanja invalida te starih i nemoćnih osoba, dojavljivali probleme s popisima birača, sastava biračkih odbora od strane članova stranaka te kršenja izborne šutnje.

Kršenje izborne šutnje koja se odnose na dijeljenje letaka J. Kosor ili letaka protiv S. Mesića dojavljeno je iz Supetra, Velog Iža, Kaštela Stari, Žnjana, Zaprešića, Rijeke.

Također, građani dojavljuju o plakatima J. Kosor kraj nekih biračkih mjesta u Šibeniku, Zagrebu, Patrijancu (Varaždinska županija), Dekanovcima, Novakovcima (Međumurska županija) i Bjelovaru.

Agitiranje iz vozila s plakatima J. Kosor zamijećeno je u Velikoj Mlaci.

Iz Trogira je zaprimljena dojava o jutrošnjem razbacivanju letaka "templara".

Inače, tijekom jučerašnjeg dana primili smo brojne dojave građana o kršenju izborne šutnje te smo sve dojave prijavili DIP-u dopisom koji možete naći na web stranicama GONG-a www.izbori-hr.info.

Sljedeće priopćenje GONG-a s obrađenim dojavama do 16 sati bit će poslano u 17 sati.

Suzana Jašić

Predsjednica GONG-a

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email