NEWS

GONG: PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

09.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / GONG: PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
526image001.png

Regionalni ured GONG-a Rijeka je danas javnosti predstavio knjižicu „Izgubljen-nađen”, vodič za ostvarivanje prava i interesa građana pred javnim institucijama. Knjižica je namijenjena svim građanima, a cilj joj je upoznati građane s njihovim pravima i olakšati im snalaženje među javnim institucijama, kako bi oni sami mogli efikasno ostvariti svoja prava i interese.

U tematski raspoređenih 28 poglavlja obrađena su neka od najčešćih pitanja i problema s kojima se građani susreću u svakodnevnom životu, uz upute kojim se institucijama i kako mogu obratiti, te pravne propise u kojima mogu pronaći detaljnije informacije. Svjesni da je nemoguće izdvojiti sve probleme i pitanja, nadamo se da će, sukladno uputama i propisima koje smo navodili, čitatelji sami znati pronaći odgovore i na brojna druga pitanja.

Također, predstavljeno je i web izdanje Vodiča koje se može pronaći na stranicama www.gong.hr/izgubljen-nadjen, a bit će redovito ažurirano s obzirom da se ustroj državne uprave, nazivi i nadležnost institucija te sami propisi vrlo često mijenjaju. Uz to, očekujemo i reakcije građana na temelju kojih ćemo mjesečno dopunjavati teme, pitanja i odgovore u web izdanju.

Vodič „Izgubljen-nađen” bit će dostupan u GONG-ovim regionalnim uredima u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu i Zadru, a distribuirat ćemo ga i zainteresiranim udrugama i institucijama. Primjerak knjižice možete podići u Regionalnom uredu GONG-a u Rijeci. Od danas pa do isteka zaliha, svaki zainteresiran građanin vodič može naručiti na web stranicama www.gong.hr/izgubljen-nadjen bez naknade, samo uz plaćanje troškova poštarine.

Vodič je tiskan u 12.000 primjeraka, a njegova izrada trajala je godinu dana. Zbog učestalog mijenjanja propisa, naziva institucija i ustroja državne uprave, gotovo do samog dana tiskanja mijenjali smo informacije i prilagođavali sadržaj u vodiču. Svjesni smo stoga da će neke od informacija iz ovog vodiča uskoro zastarjeti, što je i inače problem kod izrade ove vrste publikacija, a ukazuje na puno veći problem pravne nesigurnosti građana uzrokovane učestalim izmjenama propisa, koji također ovom prilikom želimo posebno istaknuti.

Projekt je financirala Europska komisija u iznosu od 49 900 eura.

Zahvaljujemo svima iz državnih institucija, sindikata, udruga i medija koji su nam svojim savjetima i sugestijama pomogli tijekom izrade ovog vodiča.

Za detaljnije informacije slobodno nam se obratite na broj telefona 051 337 279.

koordinatorica Regionalnog ureda GONG-a

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email