Ljekarna

Glas javnosti

06.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Glas javnosti
897IMG_4710.jpg

U siječnju 2007.godine pitali smo: " Kako bi Vi rješili problem parkiranja na pločnicima Poreča" ?

Od 133 učesnika ( glasa ) u anketi njih 44 % se opredjelilo za postavljanje metalnih stupića, za postavljanje tzv. betonskih gljiva 8 %, te za ograde sa reklamama 6 %. Znači za prepreke nesavjesnim vozačima se opredjelilo 58 % dragovoljnih učesnika ankete, a za ostavljanje slobodnih pločnika za parkiranje 9 % i zadržavanje postojećeg stanja 2 %, znači tek za 11 % anketiranih "dobro" je ovako kako je.

Pokušali smo kroz pitanje u anketi iz veljače 2007.godine ponuditi besplatno parkiranje, kao jedno od mogućih rješenja zakrčenosti pješačkih komunikacija – nogostupa :

" Gdje bi parkirali kad bi gradska javna parkirališta bila besplatna" ?

U anketi je sudjelovalo 76 gradjana, te je ponovno većina odabrala rješenje parkiranja u skladu sa zakonom: na dozvoljenom mjestu parkiralo bi 43 %, na besplatnom parkiralištu 39 %, znači 82 % gradjana je za poštivanje pravila. Da li kaos u porečkom parkiranju stvara 13 % onih koji su odabrali odgovor: bilo gdje, gdje nadjem slobodno mjesto – 13 % i na nedozvoljenom mjestu – 4 %. Da li je 17 % onih koji ne poštuju zakon u Poreču puno ili malo, prosudite sami.

Drugo moguće rješenje koje smo ponudili bio je "gradski prijevoz", kako bi automobili ostali kod kuće i na taj način smanjili prometne gužve i manjak parkirališnih mjesta. U prvoj anketi u ožujku 2007. godine: " Kada bi u Poreču postojao gradski prijevoz, na posao bi išli"? – učestvovalo je 126 gradjana. Ponovno je većina gradjana odabrala "dobar" odgovor, njih 48 % bi na posao išlo gradskim prijevozom i 9 % njih biciklom. Za odlazak na posao automobilom se izjasnilo 32 % anketiranih, znači trećina gradjana.

U travnju, tragom najave da će gradske vlasti pokušati problem rješavati na dosadašnji način ( policijom i "paukom" ) postavili smo pitanje: " Za spriječavanje bespravnog parkiranja po Vama treba" aktivan tzv "pauk", postaviti prepreke ( stupiće ) ili aktivna prometna policija" ?, a gradjani su ponovno "STUPIĆE" , 42 % njih, izabrali kao najpoželjnije rješenje. Isti postotak je dobila i " aktivna prometna policija", a tek 17 % – "pauk". U ankete je sudjelovalo 77 gradjana.

U čekanju "tematske sjednice", u čekanju aktivnosti policije i "pauka", stanje je i dalje neodrživo: pješaci gotovo da ne mogu hodati pločnicima, a letjeti još nisu naučili.

Glas javnosti je rekao da bi želio javni gradski prijevoz, besplatna javna parkirališta i ono što netko u gradskoj upravi NE ŽELI čuti: postavljanje fizičkih prepreka za kršitelje zakona: Stupiće.

Ankete prokomentirao: R.V.Aleksić

učinite i Vi to: pošaljite svoj stav na adresu [email protected]

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email