NEWS

Glas Istre: Udruga Naš Poreč

06.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Glas Istre: Udruga Naš Poreč
444Naš-Pore-peticija.jpg

Nije nas začudilo odbijanje, iako smo se nadali da bi peticija mogla proći zbog sve većeg opadanja standarda građana jer, primjerice, 20 kuna parkinga je tri kilograma bijelog kruha!, upozorio je predsjednik udruge Jozo Nujić

Nezadovoljni odbijanjem peticije kojom se tražilo besplatno parkiranje za građane Poreča, čelnici udruge građana Naš Poreč, koja je inicijator ideje i organizator potpisivanja, jučer su sazvali konferenciju za novinare. Predsjednik i dopredsjednik, Jozo Nujić i Jusuf Šehanović, komentirali su i odbili navode Gradskog poglavarstva te resornog pročelnika Milana Laković, tvrdeći da se radi o neargumentiranim i političkim stavovima.

– Nije nas začudilo odbijanje, iako smo se nadali da bi peticija mogla proći zbog sve većeg opadanja standarda građana jer, primjerice, 20 kuna parkinga je tri kilograma bijelog kruha! Mislili smo da bi gradonačelnik mogao podržati barem neke kategorije, primjerice, penzionere, budući da je socijalni program u njegovoj nadležnosti. No ovo odbijanje još jednom potvrđuje svu bahatost IDS-ove totalitarističke dugogodišnje vladavine i zato pozivamo građane da ne zaborave na to, upozorio je Nujić.

Peticija je provedena u travnju, a potpisao ju je 601 građanin u svega dva sata na dva mjesta. U udruzi Naš Poreč pitaju se što bi bilo da su organizirali potpisivanje dva dana.

– Još nešto zabrinjava u ovom slučaju – način na koji je odluka donesena. Podloga za to napisana je voluntaristički, vrlo nepripremljeno i neargumentirano, a sam postupak proveden je u maniri jednopartijskog sistema iz ranih 50-ih godina prošlog stoljeća: partijski mladac napiše pamflet, a komitet ga jednoglasno usvoji, što ukazuje na potpunu neosjetljivost. Odluka o odbijanju ne zasniva se na suvisloj stručnoj analizi, već se iznose opće floskule, a brojke koje se navode potvrđuju jadno stanje, ne samo u parkiranju i prometu, već i o tome kako će ova vlast funkcionirati u budućnosti, rekao je Šehanović.

Na novinarsko pitanje o kakvim se floskulama i brojkama radi, Nujić i Šehanović istaknuli su kao primjer da je resorni gradski pročelnik Milan Laković naveo, među ostalim, da u gradu ima nešto manje od 500 besplatnih parking mjesta. U udruzi se pitaju gdje su ona kada se gotovo sve naplaćuje, osim prostora starog silosa koji je privatno, a ne gradsko vlasništvo. Na oko 10 tisuća automobila koliko ih ima u Poreču postojeći prostor za parkiranje, posebno besplatni, apsolutno je nedovoljan.

– Što se općih floskula tiče, odnosi se to na dio obrazloženja, na primjer, da je ova peticija proizašla iz programa našeg djelovanja. Pa valjda je sasvim normalno da svi funkcioniramo po nekom programu. Navode da se otvaraju nova radna mjesta. Koja su to kada se uvode automati za naplatu parkiranja? Odbijanje obrazlažu čak tvrdnjom da naplatom parkiranja uvode red u promet. Pa taj čovjek, pročelnik, kao da zimi spava ljetni san pa ne zna što se ljetnih mjeseci ovdje događa, pita se Nujić.

Čelnici udruge nadaju se da će ih u daljnjim nastojanjima za besplatnim parkiranjem podržati i gradska oporba kao i opcije koje nemaju predstavnike u gradskoj vlasti. To najviše očekuju od najugroženijih – umirovljenika.

Nujić je izvijestio novinare da su proveli još jednu peticiju – o drugačijem reguliranju prometa u starom gradu, o čijim će rezultatima gradsku vlast i javnost uskoro obavijestiti.

V. MEDVEDEC

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email