NEWS
Best of Poreč

Glas Istre: POREČKI DELFIN, SREDIŠNJI DOGAĐAJ JEDINSTVENOG FESTIVALA NA MORU

05.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Glas Istre: POREČKI DELFIN, SREDIŠNJI DOGAĐAJ JEDINSTVENOG FESTIVALA NA MORU
73Poreki-delfin-2005.jpg

Malo sunca ispod oblaka i puno sparine upozoravali su već od jutra da će dan biti težak. Prvi plivači krenuli su već u 9 sati, a plivalo se u tri discipline – na 1.500, 3.000 i 5.000 metara. Nije bilo bitno tko će na cilj stići prvi, već da se otpliva dionica budući da je cilj ove iznimne sportske manifestacije promicati zdrav život u suglasju s morem i prirodom

Među mnogobrojnim nadmetanjima koja su se ovoga vikenda u sklopu Plivačkog festivala na moru organizirala na različitim mjestima u gradu, jučer je održan i 6. plivački maraton Porečki delfin. Šteta što je taj središnji i najmasovniji događaj festivala ranije prekinut zbog nevremena. To je bitno utjecalo na smanjenje broja prijavljenih plivača rekreativaca i obaranje rekorda njihovog broja, pa je tako do cilja u sve tri discipline stiglo tek njih 735, stotinjak manje nego prošle godine.

Unatoč svemu, subotnje jutro na Gradskom kupalištu, glavnom mjestu svih zbivanja ovog festivala, koji se održava već šestu godinu, okupilo je mnoštvo ljudi, kako domaćina, tako i gostiju, među kojima i onih iz Mađarske, odakle je Porečki delfin na neki način i potekao. Naime, u suradnji s tamošnjom prijateljskom županijom Somogy i gradom Šiofokom, koji se nalazi na jezeru Balaton, potekla je ideja da se njihov plivački maraton, koji je ove godine proslavio srebrni jubilej, preslika u porečkom akvatoriju, s ciljem da se populariziraju sportovi na vodi masovnim angažiranjem prvenstveno mladih. Prve je godine startalo 250, najviše mađarskih plivača rekreativaca, ta se brojka povećavala iz godine u godinu, a prošle je dostignut maksimum – 830 sudionika.

Malo sunca ispod oblaka i puno sparine upozoravali su već od jutra da će dan biti težak. Prvi plivači krenuli su već u 9 sati, a plivalo se u tri discipline – na 1.500, 3.000 i 5.000 metara. Nije bilo bitno tko će na cilj stići prvi, već da se otpliva dionica budući da je cilj ove iznimne sportske manifestacije promicati zdrav život u suglasju s morem i prirodom. Svi koji su stigli do cilja osvojili su brončani, srebrni ili zlatni delfin, a najviše ih je bilo, 373, u najdužoj disciplini. Uz to, mali plivački maraton u formi Hypo limača hrabro su otplivali i oni koji tek stasaju, a najmlađi među njima bio je petogodišnji Sandro Ristić.

Valja također reći da je tehnički dio posla odrađen profesionalno – angažiran je 31 barkarijol iz porečkog Ribolovnog društva Zubatac, dok su članovi Društva za podvodne djelatnosti postavili 3.600 metara psihološke linije; u posljednjih 48 sati gotovo da su na moru bili non-stop.

Na prigodnom domjenku o idejama koje su potaknule ovaj sportski događaj novinare je izvijestio predsjednik Organizacijskog odbora Damir Banko, zahvalivši nekadašnjem gradonačelniku Rodoljubu Kosiću, koji je podržao i materijalno pomogao Porečki delfin, i sadašnjem gradonačelniku Ediju Štifaniću, koji je obećao da će Grad i dalje podupirati ovu manifestaciju. Kao gost i moralna podrška u Poreču je boravio naš proslavljeni morski vuk, maratonac Veljko Rogošić.

– Poreč je od prve godine bio najjači u Hrvatskoj što se plivačkog maratona tiče. To ste ostali i danas! U tome morate i dalje biti uporni, ne smijete posustati, jer okupiti toliko mladih ljudi u nekom sportskom nadmetanju veliko je bogatstvo, rekao je Rogošić. S njim su se složili i njegovi kolege iz Mađarske Istvan Pentek i Laci Santo, koji su u proteklih 25 godina od svog maratona na Balatonu ostvarili pravo plivačko čudo – maksimum je bio 10.731 plivač!

Organizatori Delfina bili su Grad Poreč i lokalna Turistička zajednica.

Preuzeto iz Glasa Istre – V. MEDVEDEC

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani