NEWS
Best of Poreč

Glas Istre: Knjiga oblikovana s ljubavlju i nostalgijom

05.05.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Glas Istre: Knjiga oblikovana s ljubavlju i nostalgijom
118GO080353.jpg

Krajem prošle godine iz tiska je izašao prelijep i hvalevrijedan album Poreča. Riječ je o dragocjenoj dokumentarnoj knjizi tvrdog uveza na 140 stranica formata 25 puta 23 centimetra, tiskanoj u crno-bijelo tehnici, koja je kao i atletika u sportu – kraljica tiskarstva. Oblikovana s ljubavlju i nostalgijom, knjiga-album autora Piera Delbella naslovljena je »Parenzo album 1880 – 1940«, a izdavač je Famiglie Parentine u suradnji s Istituto Regionale per la Cultura istriano-fiumano-dalmata. Kratke uvodne tekstove potpisuju Romano Roman, predsjednik zajednice »Porečkih obitelji«, te Piero Delbello i Enrico Neami. Knjiga je tiskanu u povodu 50. godišnjice osnutka izbjegličkih »Famiglia Parentina«, čiji je cilj bilo »očuvanje duha Porečana i spomen na Poreč«, kako u predgovoru piše Roman.

Monografija svjedoči o 60 godina porečke prošlosti, posljednjih desetljeća 19. stoljeća i prvih desetljeća 20. stoljeća, putem više stotina fotografija i razglednica, za očuvanje kojih su »krivci« obitelji fotografa Greatti i tiskara Coana. Povijest je to o vremenu dviju vladavina, Austro-Ugarske Monarhije, kada je Poreč bio političko središte i sjedište pokrajinskog parlamenta, te razdoblju Mussolinijeve Italije.

Fotografije su zabilježile mnoge trenutke drevnog Poreča i njegovih tadašnjih građana: politička i vjerska slavlja, brojna sportska društva kojima se grad ponosio, posebice veslačka i nogometna, puhački orkestar grada i Crvenog križa, vatrogasce, feštu grožđa u rujnu, novootvorena kupališta, buran život u luci, procesije, vojne parade, skupne fotografije raznih udruga, izgradnju Poljoprivrednog instituta te Društvenog vinskog podruma (koji se pretvorio u sjedište jedne od brojnih stranih banaka), otok Sv. Nikola, posjet gradu mladog kralja i cara Karla Habsburškog 1918. godine, okolna mjesta od Špadića, Tara do Nove Vasi, popularan porečki mlin, dolazak autobusa, zimski pejsaži, prve aviosnimke, povijesne zgrade, trgove i ulice, sve to uz redovita brojna poziranja Porečana, dok je fotograf strpljivo određivao otvor blende i djeliće sekunde, tada izazovnog »klika«.

Spomenar gradu kakav bi svaki afetoži Porečan, ali i pridošlica poželio imati, kao i stručnjaci mnogih profila. Šteta što se fotomonografija ne može kupiti u našim knjižarama, jer ako bi netko zlurado tražio moguće politikanstvo, a vezano za izdavača i jubileje naših ežula, ono je delikatno zaobiđeno.

– Drago Orlić, Glas Istre 5.5.2005.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani