NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Gdje pronaći i kako ispeći kvalitetan T-bone odrezak

2022-03-26_12h44_56
28.03.2022. 07:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Gdje pronaći i kako ispeći kvalitetan T-bone odrezak

T-bone odrezak planetarno je popularan i vrlo cijenjen komad mesa. Potraga za tim dragocjenim komadom mesa može biti dugotrajna i mukotrpna. No, na sreću otkrili smo da se ovaj mesni dragulj skriva u našoj neposrednoj blizini – u mesnici Arman na tržnici u Poreču. piše: Andrea Pančur

T-bone odrezak vrlo je rijedak

Tajna popularnosti, dragocjenost i naposljetku cijene T-bone odreska skriva se njegovoj rijetkosti. Od jedne cijele mlade krave dobije sa svega šest komada T-bone odrezaka! Radi se, naime, o komadu mesa iz područja gdje se rebra spajaju s kralježnicom. Stručno gledano, radi se o neiskorištenom dijelu leđa (pržolice). Dakle, juneći odrezak koji se dobije s leđa goveda, a uključuje dio kralježnice s karakterističnom kosti koja tvori slovo T, kao i dio junećeg filea. Njegova težina se kreće od 700 do 1200 grama.

Priprema T-bone odreska kulinarski je pothvat

Upravo po toj karakterističnoj kosti koja tvori slovo T, T-bone odrezak je i dobio svoje ime po kojem je poznat u svakom dijelu svijeta. Mnogi vrhunski chefovi mišljenja su kako je priprema ovog malog mesnog čuda posebna vrsta kulinarskog pothvata. Na oko jednostavna priprema može nerijetko poći po zlu. Kako se to ne bi desilo vama i kako biste uživali u savršeno pečenom i sočnom komadu mesa iz kućne radinosti, donosimo vam nekoliko smjernica za pripremu istog.

T-bone

Dovoljni su vam dobra tava ili grill, sol, papar i po želi malo limunovog soka ili majčine dušice. Prije same termičke obrade, najmanje 45 minuta prije, odrezak obilno začinite i vratite u hladnjak, gdje će odležati dok ne bude vrijeme za njegovo pečenje. Ugrijte svoj grill ili tavu na najvišu moguću temperaturu. Ostavite grill, odnosno tavu da se zagrijava pet minuta. Zatim iste dobro nauljite. Stavite odrezak i pecite ga od 4-10 minuta, ovisno o debljini odreska i stupnju pečenosti koji želite postići. Ako želite da vaš odrezak bude pečen na način medium rare, tada temperatura na termometru neka bude između 43°C i 46°C.

T-bone odrezak

Nakon što se ispeklo, izvadite ga iz tave, tj s grill-a, pokrijte ga folijom ili poklopite poklopcem, te sve umotajte u krpu i ostavite 7-10 minuta da sokovi iz sredine mesa dođu do svih krajeva. Režite ga oštrim nožem okomito na mišićna vlakna.

Gdje pronaći ovaj mesni dragulj

Kada ste usvojili pravila pripreme T-bone odreska, vrijeme je da vam otkrijemo gdje možete isti pronaći, a da je pri tom kvalitetan, svjež i provjerenog podrijetla. Riječ je o Arman mesnici koja se nalazi na tržnici u Poreču! Njen vlasnik, Fabricio Arman, drži da je konstantno podizanje kvalitete cjelokupni usluge najvažnije. Kako bi to postigao neprestano se usavršava i uči od mesara te kuhara svjetskoga glasa. Tako je i stvorio pravi mali mesni porečki raj, gdje osim T-bone odreska ljubitelji mesa mogu pronaći: ribeye steak, biftek, ramstek, juneća leđa kostata, juneća slabina s kostima, flank steak, tomahawk. Ta zavidna i prvoklasna ponuda mesa u mesnicu Arman stiže s hrvatskih pašnjaka i od domaćih OPG-ovaca.

Arman mesnica

Mesnicu Arman na tržnici u Poreču možete posjetiti svaki dan od 6:30 sati do 13:30 sati. Želimo vam dobar tek uz najbolji T-bone odrezak koji ste do sad kušali!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Print Friendly, PDF & Email