Funtana/Tar: IDS relativni pobjednik – vlast će biti koalicijska

13.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Funtana/Tar: IDS relativni pobjednik – vlast će biti koalicijska
548GO163954.jpg

– Prema prvim, neslužbenim rezultatima izbornih povjerenstava na prvim izborima za Općinsko vijeće Funtane najviše glasova dobila je lista IDS-a koja će imati pet vijećnika, dok će Nezavisni Tomislava Čoge i HDZ imati po tri vijećnika. I u Taru i Vabrigi je najviše birača koji su izašli na izbore odlučilo povjerenje pokloniti listi IDS-a koja će imati četiri vijećnika, po dva vijećnika imat će HDZ i Nezavisni Enija Kodnika, po jedno mjesto imat će Nezavisni Ivana Đanija Stojnića i Željka Bošnjaka, te SDP, dok HSU nije prošao izborni prag.

Dugo očekivani trenutak izbora za općinsku vlast samostalne Funtane i Tara-Vabrige prošao je. Izbori su obavljeni. A počeli su mirno. Da nije tek obična nedjelja u Taru su govorile grupice ljudi koji su se, odjeveni »kao za mašu«, stubištem penjali prema uredima Mjesnog odbora. Na dva birališta u Taru u Mjesnom odboru i u školi u Vabrigi do 11 sati glasalo je nešto manje od 20 posto birača, s tim da je u Vabrigi zabilježen 25-postotni odaziv, a u Taru tek nešto iznad 18 posto. Možda je razlog fešta Martinja od večeri prije ili pak priprema navijača za važan »prekomirnski« nogometni susret ekipa Tara i Novigrada. U svakom slučaju, do zatvaranja birališta u 19 sati odaziv je višestruko poboljšan. Na birališta je izašlo 1.100 građana s pravom glasa, odnosno 62,6 posto od 1.757 koliko ih je bilo upisano u biračke popise. A mir na ulicama Tara i Vabrige nije vladao baš u svim kafićima. U jednom smo zatekli grupu građana koji su žučno diskutirali o tome što je Bernaca učinio dobroga za mjesto, dok je bio na čelu Mjesnog odbora, a što bi mogao sada s liste HSU-a u Vijeću, odnosno koje su prednosti ili nedostaci nezavisnog Ivana Đanija Stojnića, a koji je kandidat tek »dobro odjeveni maneken«. Na kraju je na birališta izašlo 63,55 posto birača, a bilo je čak 17 nevažećih listića.

Jutarnji odaziv birača u Funtani tek je za dva postotka bio bolji nego u Taru-Vabrigi, ali je atmosfera na biralištu bila euforično vesela. Vidjelo se to na licima članova biračkog odbora, stranačkih promatrača i građana koji su došli birati svoje kandidate za prvo Općinsko vijeće. Oko 13 sati već je 50 posto građana Funtane obavilo svoju građansku dužnost, a kad je biračko mjesto zatvoreno, na tri kupa bilo je ukupno 581 listić, odnosno izborima se odazvalo 67,87 posto od 856 upisanih birača, a dva su listića bila nevažeća. Lista HDZ-a dobila je 138 glasova, IDS/SDP 265 glasova, dok su Čogini Nezavisni dobili 176 glasova.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email